-Det er ikke rimeligt
Statsministeren opfordrer - kraftigt - til, at nytårsaften bliver en meget lidt asocial omgang.
– Begræns til din husstand eller højest nogle meget få andre.
Sådan sagde Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde tirsdag aften. Han talte om nytårsaften, og der blev talt tydeligt og klart fra både ministeren og statsministeren. Nytårsaften skal ikke være en stor fest med naboer eller andre.
– Jeg bliver nødt til at understrege, at nytårsaften desværre ikke på nogen måde er enden på epidemien. Vi står over for en hård januar og måske også en hård februar, sagde sundhedsministeren. Sundhedsstyrelsen anbefalede desuden, at man skal aflyse de aftaler, man eventuelt allerede har lavet.
Styrelsens direktør Søren Brostrøm sagde desuden, at man skal lade være med at blande sig med folk, man ikke ser særlig ofte – og heller ikke med andre selskaber. “Det skader heller ikke at gå tidligt hjem og tidligt i seng”, tilføjede han.
-Ikke rimeligt
Pressemødet handlede primært om en forlængelse af gældende restriktioner. Spredningen af Covid-19 er for stor, og der er rekordmange indlagt og rekordmange smittede blandt sundhedspersonalet. Det er på vippen til at blive alvorligt kritisk.
Mette Frederiksen, statsminister, talte tydeligst:
– Det er i vores øjne ikke rimeligt, hvis en nytårsfejring betyder, at der spredes endnu mere smitte. Derfor anbefaler sundhedsmyndighederne, at vi begrænser nytårsaften i år. Aflyser aftaler, der måske allerede er indgået, og kun ser folk fra egen husstand og eventuelt nogle få fra nærmeste omgangskreds, lød det fra statsministeren.
– Vi skal ikke for en festlig aften sætte alt det andet arbejde over styr, sagde hun, inden trumfen blev sat ind, da en journalist spurgte, hvorfor der ikke er indført skærpede restriktioner i forhold til nytårsaften.
– Opfordringen fra sundhedsmyndighederne om nytårsaften er helt klar. Hold gerne nytårsaften med din husstand. Det er der nok ikke mange, der plejer. Det kan ikke oversættes til, at man ser gamle vennepar, og det kan slet ikke oversættes med, at man holder en fest, siger hun.
Årsagen til de kontante meldinger er tydelige:
– En beskeden øget social aktivitet kan give en betydeligt øget smitteaktivitet, sagde Henrik Ullum, direktør i Statens Serum Institut.
Politiet på plads
I Danmark er der allerede indført en række retningslinjer og restriktioner, der skal forsøge at holde folk i Danmark fra at sprede coronavirus i samfundet. Blandt andet er det forbudt at samles mere end 10 personer i offentligheden.
Samtidig har for eksempel Københavns Politi bedt Københavns Kommune spærre Rådhuspladsen af. Det skrev politikredsen i en pressemeddelelse mandag formiddag. Afspærringen effektueres ved en indhegning, der reelt holder almindelig færdsel ude fra den ellers store forsamlingsplads i hovedstaden.
Traditionelt er det også på Rådhuspladsen, at mange københavnere mødes, når klokken slår 00. Her affyres fyrværkeri foran Rådhusuret, der ligeledes er en vigtig markør, når et år bliver til et nyt.
– Den nuværende situation med høje smittetal er meget alvorlig, og det er i det lys, at Københavns Kommune på vores opfordring sætter et hegn op rundt om det meste af Rådhuspladsen for at undgå, at alt for mange samles omkring fejring af indgangen til 2021, siger chefpolitiinspektør for Københavns Politi Jørgen Bergen Skov.
Hegnet på Rådhuspladsen bliver sat op i løbet af den 30. december, og pladsen vil blive spærret helt af fra den 31. december klokken 16.00 til 1. januar klokken 9.30. I det tidsrum er det altså ikke muligt at opholde sig på den indhegnede del af pladsen.
Flere andre politikredse har allerede markeret, at der vil være ekstraordinært mange patruljer i gaderne med fokus på, om retningslinjerne for Covid-19-begrænsning nu også overholdes. Blandt andet er der indført stop for salg af alkohol fra klokken 22 den 31. december, og værtshuse, restauranter og natklubber skal holde lukket.