Det er ikke for sent at gøre haven vinterklar
Selvom der snart står december i kalenderen, og den første sne er faldet, er det ikke for sent at gøre haven vinterklar. Her er de gode råd.
Hvis du ikke lige fik det gjort i efterårsmånederne, er det faktisk endnu ikke for sent at give haven årets sidste overhaling, så den kommer bedst muligt gennem vinteren. Selve beskæringen af buske og træer er dog for sent, så det bør du vente med.
– Rent biologisk set er efteråret et dårligt tidspunkt at beskære på. Træer og buske er gået i dvale, og når man så saver og klipper i dem, laver du et åbent sår, hvor den ikke kan forsvarer sig mod svampesporer i luften. Det betyder, at den bliver sårbar over for svampeinfektion, forklarer Lars Birck, der er gartner og teamleder ved Landbohøjskolen i København, til Ritzau Fokus.
Beskæring er dårligst i november
Næsten al beskæring skal helst ske i perioden juli-september af biologiske grunde. Vælger man alligevel at beskære om vinteren, er november den dårligste måned, blandt andet på grund af svampesporerne i luften. Vent derfor til januar-februar.
Græsplænen kræver dog stadig din opmærksomhed, hvis den skal tage sig godt ud, når det igen bliver forår. Det kommer naturligvis an på frosten i jorden, hvornår du skal slå den for sidste gang i år, men når det sker, har Jesper Corfitzen, der er rådgiver hos Haveselskabet, et par gode råd.
– Man skal sætte klingerne i græsslåmaskinen et hak op, så græsset får en længde på cirka tre centimeter. Det er, så græsset bedre dækker over bare pletter. Jo mindre græsset dækker, jo mere mos kommer der, siger han til Ritzau Fokus.
Lange græsstrå beskytter mod barfrost
De lange græsstrå beskytter også plænen mod barfrost, hvilket betyder, at jorden er frossen, men at der ikke ligger sne, der kan holde på varmen. De længere græsstrå beskytter rødderne mod at visne i kulden.
– Når du har slået plænen sidste gang i år, skal du gå den efter med en stiv løvrive for at fjerne løst græs, blade og løst mos. Det er alt sammen med til at skabe fugt, der giver gode vækstbetingelser for mere mos. Er plænen allerede hårdt ramt af mos, kan man dog ligeså godt gemme “kampen” til det bliver forår igen, siger han.
En anden god grund til at få revet plænen for visne blade er, at det er rigtig god kompost for dine stauder og til køkkenhaven. Men har du mange visne blade i haven, skal du ikke bare hælde dem alle sammen ud i dine bede. I stedet burde du lave en separat kompost til dem.
– Visne blade komposterer hurtigere end det meste andet, man smider på komposten. Derfor giver det mening, at de får deres egen kompost. Skal de kompostere endnu hurtigere, kan man køre dem over en gang med græsslåmaskinen, forklarer Lars Birck.
Gode råd til haven
* Har man mange træer på grunden, kan man lave en kompost kun med visne blade, så hele komposten komposterer lige hurtigt. Kører man bladene over med græsslåmaskinen, går det endnu hurtigere.
* Gem kaffegrumset. Det komposterer meget hurtigt og kan derfor hældes direkte i blomsterbedet, og så tiltrækker det ikke rotter og mus. Her er det en god idé at tilsætte det noget kalk. Det kan eksempelvis være i form af æggeskaller.
* Husk nu at tage regnmåleren ind, inden der kommer frost, og den dermed flækker.
* Bliver det solskin i weekenden, kan du med fordel luge ukrudt nu. Dermed kan du spare dig selv for enorme mængder arbejde til foråret.
* Er der tilbud på blomsterløg nede i supermarkedet, kan du roligt købe dem nu og plante dem med det samme, hvis jorden ikke er frossen. Så blomstrer de til foråret. Husk at tjekke om løgene er faste og ser sunde ud.
/ritzau/FOKUS