- Det er en genistreg
Det er et vigtigt stykke historie, som trækker tråde til dagens Danmark, der bliver fortalt i "Dansegarderoben", lyder det fra Anders W. Berthelsen
"I har reddet min røv... med jeres røve!".
Sådan lyder det fra revyinstruktøren og -chefen Preben Kaas i skikkelse af Anders W. Bertelsen i TV 2's nye dramakomedieserie "Dansegarderoben".
Serien udspiller sig i og omkring Teltet på Bakken i 1970'erne.
Men det er ikke datidens skuespillere i Cirkusrevyen, der er i front for fortællingen, men derimod danserne, som stod bag dem.
Absurd arbejdsmiljø
- Jeg synes, at idéen er skidegod, lyder det fra Anders W. Bertelsen.
- Det er fantastisk at vende det og se det fra dansepigernes side. Nu hvor den er blevet færdig, og jeg har set serien, synes jeg, at det er en genistreg.
Serien skildrer et til tider sexistisk miljø, hvor danserne blandt andet bliver bedt om at smide noget af tøjet for at fange folks opmærksomhed.
Serien udstiller et absurd arbejdsmiljø.
Født i 1969
- Den er fortalt humoristisk og uden at hæve pegefingeren og slå nogen i hovedet. Men samtidig gør det knugende ondt, når man ser det og får fremkaldt nogle af de personer, siger Anders W. Bertelsen.
Anders W. Bertelsen er født i 1969 - cirka seks år efter at "Dansegarderoben" udspiller sig.
Selv om meget er fiktion, er afsættet ifølge seriens skabere, Ditte Hansen og Louise Mieritz, taget fra virkelighedens verden.
- Dengang var det helt normalt, at man klaskede kvinder i røven. Det var bare sådan, det var, siger Anders W. Bertelsen og fortsætter:
- Bare se på de gamle James Bond-film: "Ud med dig, mændene skal snakke". Og hvis han ville kysse, og kvinderne ikke ville, blev han bare ved. Det er en mærkelig kultur.
Opdager styrken
De otte dansere i "Dansegarderoben", som serien centrerer sig om, har hver deres historie og hemmeligheder.
I den lille garderobe opdager de styrken i sammenholdet og modet til at forandre den situation, de er i. Fortidens fortielser skal frem i rampelyset og ikke skjules i kulissen.
Serien trækker tråde til MeToo-bevægelsen i dag, hvor kvinder står frem og fortæller om krænkelser og overgreb.
Nævner Weinstein
Blandt andet begået af mænd, der har udnyttet deres fysik eller deres magtposition.
- Det er enormt rart, at der bliver gjort op med tavshedskulturen, understreger Anders W. Bertelsen.
Han nævner Harvey Weinstein, den tidligere amerikanske filmproducer, som er blevet idømt adskillige års fængsel for voldtægter og overgreb.
- Det er skønt for os alle sammen at se, at store, magtfulde mænd kan blive pillet ned fra den høje piedestal, hvorfra de har følt, at de har kunnet tillade sig alt. Det giver håb både for mænd og kvinder, siger Anders W. Bertelsen.
- Alle har lov til at blive hørt og sige fra, uden at det skal have følger. Mænd har heller ikke turdet at sige noget, fordi de tænker: "Hvis jeg støtter op om det her, kan min karriere også ryge". Det er skønt, at vi er ved at få ryddet op. Men der er jo altid plads til forbedringer. Man har jo set og hørt nogle ting. Ikke kun i min branche.
Vi skal tale pænere
Han peger blandt andet på, at vi bør nedbryde narrativer om og kigge bredere på, hvad man kalder for en rigtig mand og en rigtig kvinde.
Vi skal også tale pænere til hinanden. Især i forhold til hierarkier.
- I min branche for eksempel skal man tale lige så respektfuldt til runneren på gulvet som til en skuespiller, som kommer ind med en masse erfaring og kæmpesucces, understreger Anders W. Bertelsen.
- Jeg ved ikke, om vi nogensinde kommer i mål. Så det er vigtigt, at vi er opmærksomme hele tiden.
Femte afsnit af "Dansegarderoben" kan ses på TV 2 søndag den 5. marts, mens at sjette afsnit fra samme dag er tilgængeligt på TV 2 Play.