Designstuderende fra Kolding står bag Brosbøls gallakjole

Simen Lierhagen og Dea Marcela fra Designskolen Kolding står bag Kirstens Brosbøls bæredygtige gallakjole til gallamiddagen på Christiansborg Slot. Pressefoto.
Offentliggjort Sidst opdateret

To designstuderende fra Designskolen Kolding står bag Kirstens Brosbøls bæredygtige gallakjole til gallamiddagen på Christiansborg Slot i aften. Kjolen er et redesign af et af ministerens genbrugsfund med et aftageligt slæb, så kjolen kan bruges igen og igen.

I aften, tirsdag, er H.M. Dronningen og H.K.H. Prinsgemalen værter ved en gallamiddag på Christiansborg Slot, hvor blandt andre regeringens ministre er inviteret. Miljøminister Kirsten Brosbøl har i den anledning ønsket at bære en kjole, der illustrerer hendes arbejde for et Danmark uden affald.

Hun har derfor samarbejdet med to unge kommende designere Simen Lierhagen og Dea Marcela fra Designskolen Kolding.

– Vi smider alt for meget tøj ud, der har masser af levetid tilbage. Det er dumt og spild af ressourcer. Tekstilbranchen er en af de mest forurenende brancher i verden. Alene produktionen af en enkelt bomulds T-shirt sender en regning videre til miljøet på godt 12 kroner. Vi skal tænke nye bæredygtige løsninger ind i måden vi designer, producerer og bruger vores tøj på, siger miljøminister Kirsten Brosbøl.

Redesignet kjole

Simen Lierhagen og Dea Marcela har skabt kjolen ud fra et af ministerens gamle genbrugsfund, som hun selv havde redesignet til en mørk blonderet gallakjole. Nu er kjolen på vej mod sit tredje liv.

– Vi har redesignet kjolen igen med et ressourcebesparende tekstil Milife, da det er et nonvowen polyester-materiale, hvor man undgår de mange processer fra fremstilling af garn til vævning af stof. Slæbet er aftageligt, så kjolen kan bruges igen og igen. På den måde kan kjolen få mindst ni liv, siger Dea Marcela.

Bæredygtighed vigtigt

Bæredygtighed er en af værdierne for Designskolen Kolding, og derfor har projektet med at skabe ”En Danmark uden Affald-kjole” givet meget mening for uddannelsesinstitutionen.

– Det har været et spændende projekt, fordi vi kan se, at mange elementer i mode- og tekstilbranchen ikke fungerer bæredygtigt. Det handler om, at vi som designere skal lære at tænke bæredygtighed ind i vores designprocesser, for at vi kan designe bedre løsninger for fremtiden, siger Simen Løberg Lierhagen.

De to designstuderende har blandt andet pustet nyt liv i den gamle kjole med laser-cut teknologi i deres genfortolkning af kjolens elementer for at opnå et budskab om mødet mellem tradition og innovation.

Powered by Labrador CMS