Derfor skal du undgå kopivarer på rejsen
Du risikerer at udsætte dig selv og familien for sundhedsfarer, hvis du køber kopivarer. Samtidig er de ulovlige i flere lande.
Det er snart tid til, at mange danskere drager ud i verden, når påskeferien banker på døren. På ferier er alskens markeder og gode tilbud tit en af de mange højdepunkter på ferierne, men der er også et stort problem ved at købe varer under fremmede himmelstrøg.
Men hvad end du rejser mod øst eller vest, skal du tænke over, hvad du køber med hjem.
I galleriet øverst kan du læse om reglerne for kopivarer.
Det kan være lækkert at finde en billig parfume, noget godt legetøj eller et lækkert stykke elektronik. Du kan måske endda få det til en brøkdel af prisen, som du kender hjemmefra. Men det er ikke altid en god idé at købe produkterne, selvom de måske er himmelråbende billige på det lokale marked, fordi du risikerer at købe noget direkte sundhedsskadeligt.
– Produkter, som kan virke uskyldige, er det ikke nødvendigvis. Der kan være skadelige og allergifremkaldende stoffer i både t-shirts og makeup, forklarer Barbara Suhr-Jessen, der er sektionschef hos Patent- og Varemærkestyrelsen til Ritzau.
Markant advarsel
Samme advarsel lyder fra Preben Buchholtz, der er kontroldirektør hos Toldstyrelsen.
Du udsætter både dig selv og omgivelserne for en sundheds- og sikkerhedsfare, hvis du køber kopivarer, forklarer han.
– Det kan være en parfume eller noget spiseligt, som indeholder skadelig kemi, eller legetøj til børnene, som afgiver ftalater, siger han.
Det kan også være smykker, som indeholder nikkel, uhygiejnisk fremstillet makeup, eller legetøj, som taber smådele, som barnet kan få galt i halsen.
Samtidig risikerer du at komme på kant med loven, forklarer Preben Buchholtz.
– I dansk lovgivning er det ikke ulovligt at købe kopivarer hjem til eget forbrug. Men hvis du køber mere end til eget forbrug, er det ulovligt, siger han.
Kan gå helt galt
Endnu værre kan det gå, hvis du bliver taget med kopivaren i udlandet. For nogle lande har lavere tolerance, end vi har herhjemme.
– Nogle steder er det direkte ulovligt at købe kopivarer, siger Preben Buchholtz.
Og det er ikke nok, at varen kun er til privat brug eller købt indenfor EU’s grænser.
– Man bør altid sætte sig ind i den lokale lovgivning. For man kan som forbruger risikere at få en bøde, hvis man køber kopivarer eksempelvis i Italien og Frankrig, forklarer Barbara Suhr-Jessen.
Helt kritisk kan det blive, hvis du køber forfalsket medicin. For uanset om du køber superpanodiler, koffeinpiller, doping eller receptpligtig medicin til spotpris, så aner du ikke, hvad du får i hånden på det sorte marked.
– Man må spørge sig selv, om man tør spise medicin, hvor man ikke aner, hvad der er puttet i, eller om man vil have et kendt produkt, som man ved, er testet på alle leder og kanter af myndighederne, siger Preben Buchholtz.
Desuden risikerer du, at lægemidlerne bliver taget i de danske lufthavne. Ifølge Toldstyrelsen og den seneste gennemsigtighedsrapport blev knap 300.000 piller eller lægemidler beslaglagt på et år.
I galleriet øverst kan du læse om reglerne for kopivarer.