Derfor skal du tjekke dine haveredskaber NU
Det kan spare både tid og penge senere, hvis du gør som eksperterne og udnytter vinteren til at give haveredskaberne et eftersyn
Der er ikke meget ved en sløv hækkesaks eller en ødelagt plæneklipper.
Derfor kan du også gøre dig selv en stor tjeneste, hvis du giver hele arsenalet i dit redskabsskur en kærlig hånd i vinterpausen, hvor du måske alligevel ikke kommer meget ud i haven.
- Det er bare federe for motivationen i foråret, hvis riven og skovlen er klar og nemme at få fat i, siger Berit Rørbøl, der er anlægsgartner og landskabsarkitekt hos det uafhængige videnscenter Bolius.
Men det er ikke kun lysten til at gå i haven, der kan lide et knæk, hvis redskaberne er beskidte, rustne og sløve.
- Man risikerer simpelthen, at det bliver hårdere arbejde. En saks, der klipper dårligt, kan både gøre skade på planterne og være en kilde til irritation, fordi opgaverne bliver mere besværlige, siger Berit Rørbøl.
Derfor kan det godt svare sig at gå skuret igennem, rengøre samtlige redskaber, fjerne rester af jord og planter og give ting med bevægelige dele en omgang olie.
Slib klingerne
Det gælder for eksempel sakse og hækkeklippere. Det er også værd at tjekke klingerne, som kan trænge til en slibning.
Skovle og spader har også godt af at blive smurt og slebet, og så skal træskafter have olie og udskiftes, hvis de er knækkede eller har splinter.
- Træet kan jo godt give sig, hvis det skiftevis er vådt og tørt, og så kan det ende med at flække, forklarer den erfarne anlægsgartner.
Ifølge Berit Rørbøl er det dog plæneklipperen, som især giver haveejere udfordringer efter en vinter i skuret.
Og det billede genkender Søren Lavø Kirkegaard, som er salgschef hos virksomheden Bahn-Larsen, der er specialiseret i salg og reparation af havemaskiner.
- Når græsset begynder at gro, er der altid mange, der pludselig kommer i tanke om deres plæneklipper, siger han og tilføjer, at regningen som regel bliver lavere, hvis man er på forkant.
- Det er vores erfaring, at det er billigere at købe vinterservice, end det er at komme ind og få ordnet maskinen, når den først er gået i stykker.
Benzintank kan blive doven
Et typisk problem med benzindrevne plæneklippere findes i tanken.
- Benzinen i tanken bliver doven, hvis maskinen står stille en hel vinter, og det kan være en kæmpe udfordring at få den i gang igen, siger Søren Lavø Kirkegaard.
Alligevel understreger salgschefen, at løsningen ikke er at tømme tanken. I stedet skal man bruge alkylatbenzin eller tilføje et såkaldt additiv til det almindelige brændstof, inden man tager den sidste tur på græsplænen.
På den måde bliver de forebyggende stoffer cirkuleret rundt i maskinen, så den kan holde til vinterhiet.
Kræver grundig rengøring
Desuden er det vigtigt at vaske maskinen og tørre den af, så fugten ikke sætter sig, mens klingen også bør slibes og justeres.
Ellers risikerer man, at klingen roterer skævt.
Endelig er det også vigtigt at opbevare både større og mindre udstyr korrekt, siger Berit Rørbøl fra Bolius.
Sørg for, at redskaber og maskiner opbevares tørt, og hæng værktøj op, så det ikke har jordkontakt.
Hvis du har batteridrevne redskaber, er det også en god idé at fjerne batterierne og lægge dem inden døre for vinteren, så de ikke bliver påvirket af skiftende temperaturer.