Derfor skal du tage stilling til organdonation

Nataschas forældre skulle sige ja eller nej til organdonation på hendes vegne. Du har i dag mulighed for at svare på spørgsmålet selv, før det er for sent.

Hvis du tager stilling til organdonation i dag, skal dine pårørende ikke tage stilling til det en dag, det er for sent for dig. Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix.
Offentliggjort Sidst opdateret

Har du taget stilling til spørgsmålet om organdonation? Det kan være et ja, eller et nej, og der er flere gode grunde til, at det er vigtigt at tage stilling til organdonation. Det handler både om, at der mangler organdonorer i Danmark. Det handler også om, at du ved at tage stilling sikrer, at dine pårørende ikke skal gøre det en dag, du ikke selv kan.

Sundhedsstyrelsen skriver, at det kan være vanskeligt for pårørende at tage stilling til organdonation. Det kan det blandt andet være fordi, du vil blive spurgt på et tidspunkt, hvor en af dine kære er erklæret hjernedød uden mulighed for at overleve. Hvis ikke du har valgt, om dine organer skal doneres eller ej, skal lægerne spørge dine pårørende om det.

Rent praktisk er det sådan, at organer i Danmark kun bliver transplanteret fra ét menneske til et andet, hvis der er givet tilladelse. Man kan selv give tilladelse til det, og man kan vælge at sige nej. I begge tilfælde er der tale om, at man aktivt tager stilling i den ene eller den anden retning.

Hvis man ikke har taget aktivt stilling, vil ens pårørende blive bedt om at forholde sig til spørgsmålet. Det sker også, hvis man ikke er myndig. Det er i så fald op til de pårørende at afgøre, hvad der skal ske.

Anja sagde ja til organdonation for datter

Anja Arrild stod i foråret 2019 i den situation. Hendes datter, Natascha, havde været ude for en alvorlig trafikulykke, en ulykke så alvorlig, at Natascha ikke ville overleve.

Natascha kunne som 17-årig ikke stå registreret som organdonor. Derfor blev hendes mor og far spurgt, om lægerne måtte bruge Nataschas organer.

Forældrene har begge tilmeldt sig organdonation, og i sidste ende valgte Anja det, hun var sikker på, var datterens ønske.

– Vi har et klart indtryk af, at Natascha gerne vil. Hun har tidligere været meget fortørnet over, at jeg har fravalgt, at mit hjerte må bruges, sagde Anja Arrild til Newsbreak.dk i foråret 2019.

– Det, at hun var et menneske for hvem andre menneskers velbefindende betød så meget, det gjorde at vi ikke var i tvivl, sagde Anja Arrild til Newsbreak.dk.

Sådan fungerer organdonation

Organdonation fungerer ved, at egnede organer bliver flyttet fra ét menneske og over til et andet. Sundhed.dk skriver, at op til seks mennesker kan blive hjulpet af organer fra én person, der donerer sine organer.

Ifølge Sundhed.dk mangler der organdonorer i Danmark. Der er ikke nok, der har sagt “ja” til organdonation, og der står hundredevis af mennesker på venteliste. Det er blandt andet derfor, at du let kan finde frem til lægefaglige kilder, der taler for organdonation.

Sådan tager du stilling til organdonation i dag

Du kan tage stilling til spørgsmålet på nettet, ved at besøge Sundhed.dk – du skal logge ind med NemID, og herefter kan du se, om du allerede har taget stilling, og hvis det ikke er tilfældet, kan du give fuld tilladelse, begrænset tilladelse eller forbud mod organdonation.

Powered by Labrador CMS