Derfor skal du ikke spise morgenmad

Foto: Scanpix.
Offentliggjort Sidst opdateret

Morgenmad er ikke dagens vigtigste måltid, og du skal ikke have dårlig samvittighed, hvis du ikke kan klemme morgenmåltidet ned.

Mange er vokset op med budskabet om, at morgenmad er dagens vigtigste måltid, og mange tror, at kiloene rasler af, hvis man starter dagen ud med et solidt morgenmåltid. Men det er en myte.

En undersøgelse lavet af analysebureauet Wilke for Newspaq viser, at 24 procent af danskerne ikke spiser morgenmad hver dag.

Man skal ikke bare proppe sig med mad

Og det behøver ikke at være en dårlig ting. Hvis man ikke er sulten, skal man ikke nødvendigvis proppe sig med franskbrød og havregryn, som man hverken har plads eller lyst til.

– Man behøver jo heller ikke at tanke sin bil op, hvis den er fuld, bare fordi man kører forbi en tankstation. Det glemmer vi ofte inden for kostområdet. Kroppen fortæller os rent faktisk, hvornår vi har brug for at spise, siger Per Brændgaard, der er ernæringsekspert og kostvejleder.

Vent med at spise til du er sulten

Han påpeger, at det ikke skal være et spørgsmål om, hvorvidt man skal skippe morgenmaden, eller om man skal tvinge den i sig. Det handler om at vente med at spise morgenmad, til man er sulten. Alligevel er flere overbevist om, at man skal tvinge sig selv til at spise skålen med havregryn, inden man går ud af døren.

– Der har været flest kampagner og undersøgelser, hvor budskabet var, at morgenmaden var det vigtigste måltid, men nu er der sket et brud med den tankegang. Mange danskere er derfor vokset op med, at morgenmaden var vigtigst, og det kan være svært at ændre den opfattelse, siger Christian Stenbak Larsen, der er madsociolog ved professionshøjskolen Metropol, til Newspaq.

Morgenmad kan udvikle sig til dårlig vane

Morgenmaden kan også udvikle sig til en dårlig vane, hvis man propper sig med tomme kalorier og sukker. Ifølge Christian Stenbak Larsen er det typisk havregryn og tilsvarende morgenmadsprodukter samt brød med ost og marmelade, der er at finde på danskernes morgenborde. Hvis brødet er hvidt, og produkterne toppes med sukker, giver det ikke en god start på dagen.

– Sukkerholdige morgenmadsprodukter og hvidt brød er ikke at foretrække. Værst er croissanter, der har vist sig at være den madvare, der giver mindst mæthedsfornemmelse per kalorie. Et godt morgenmåltid kunne i stedet være havregryn med skummetmælk, frugt og nødder. Det mætter godt, siger Per Brændgaard.

Hvor ofte spiser du morgenmad?

– Hver dag: 75,7 procent

– Ofte: 11,7 procent

– Sjældent: 11,3 procent

– Aldrig: 1,2 procent

Newspaq

Powered by Labrador CMS