Derfor skal du ikke give penge til tiggere
Selv om du kan undvære en tier eller en tyver, når du ser en tigger på gaden, er det den bedste idé at beholde pengene selv, lyder rådet.
“Kan du undvære en skilling?” Sådan lyder spørgsmålet ofte fra tiggere, der går rundt med små papkrus for at samle penge i især de store danske byer.
Men selv om det kan være svært, skal du ikke have dårlig samvittighed over at lade pungen blive i lommen og sige nej.
Tværtimod, understreger Sofie Bay-Petersen, informationsmedarbejder hos SAND, som er en interesseorganisation for nuværende og tidligere hjemløse.
Giv ikke penge
Her lyder den klare anbefaling, at man ikke giver penge til tiggere.
– Jeg mener, at i et samfund som det danske er der mulighed for at få hjælp på andre måder, så jeg synes slet ikke, at tiggeri skal være en mulighed. Det er et uværdigt møde mellem mennesker, siger hun.
Hos SAND mener man, at der er gode muligheder for, at tiggere i Danmark kan få hjælp på anden vis end ved tiggeri, og at det derfor er en kortsigtet løsning at lægge mønter i papkruset, fordi det fastholder dem i en uværdig livsførelse.
Her lyder anbefalingen, at man i stedet møder tiggerne med dialog eller et smil i stedet for penge. Det værste, man kan gøre, er at gå forbi og lade som om, at de ikke eksisterer, mener Sofie Bay-Petersen.
– Spørg det her menneske: “Hvorfor tigger du,” eller “ved du godt, at du har mulighed for at få hjælp”. Det kan både hjemløse med og uden opholdstilladelse, og tiggeri må ikke blive et livsgrundlag, siger hun.
Også Johannes Andersen, der er lektor og samfundsforsker ved Aalborg Universitet, mener, at man gør tiggerne en bjørnetjeneste ved at give dem penge.
– Det er jo forholdsvis logisk, at hvis man får noget ud af det, så vil antallet af potentielle tiggere i Danmark stige, siger han.
Johannes Andersen understreger desuden, at mobiliteten i Europa og mangel på arbejde i Østeuropa vil få antallet af udenlandske tiggere til at stige i Danmark de næste fem år. Ofte bliver tiggeriet ligefrem en velorganiseret livsførelse, forklarer han.
– Strategien går jo så ud på at være meget venlig og smilende i forhold til danskerne, som man tigger af, og så har man erfaring for, at man får en skilling, og til syvende og sidst summer det sig jo op.
Lektoren understreger dog, at det er op til hver enkelt, hvad man vil gøre i den konkrete situation, men at han aldrig selv ville give penge til tiggere.
Hjælp på andre måder
Det kan du alternativt gøre, hvis du vil hjælpe:
– Spørg tiggeren, om du kan hjælpe med andet end penge. For eksempel ved at købe en kop kaffe.
– Gør opmærksom på, at der findes varmestuer og organisationer, der kan hjælpe, så han eller hun ikke skal tigge.
– Mød den tiggende med et smil og øjenkontakt. Lad ikke som om, at han eller hun ikke er der.
– Hjælp hjemløse og socialt udsatte ved at støtte en konkret sag. For eksempel ved at købe hjemløseavisen Hus Forbi.
Kilde: SAND
/ritzau/FOKUS