Derfor ransagede politiet Livgardens Kaserne

Politiets besøg risikerer at få konsekvenser for flere soldater.

Livgardens soldater bevogter blandt andet danske slotte. Arkivfoto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

Der var begrundet mistanke om, at indtil flere værnepligtige havde taget euforiserende stoffer, da Københavns Politi natten til søndag ransagede Livgardens Kaserne i København. Det skriver DR Nyheder.

Newsbreak.dk har tidligere omtalt sagen, og Newsbreak.dk har forgæves forsøgt at få kontakt til Forsvaret for at få en uddybende kommentar til, hvad det er, der er foregået på Livgardens Kaserne.

DR Nyheder har derimod talt med Susanne Lund, chef for Forsvarskommandoens kommunikationsafdeling, og det er Susanne Lund, der fortæller DR Nyheder, at politiet blev tilkaldt, fordi man havde mistanke om, at der var blevet indtaget euforiserende stoffer blandt de værnepligtige.

18 personer testet

Som Newsbreak.dk fortalte mandag, blev kasernen ransaget, og 18 soldater blev testet for indtag af euforiserende stoffer. Fire af de 18 blev testet positive og hjemsendt.

Sagen bliver undersøgt af Forsvarsministeriets Auditørkorps, og i mellemtiden skal de fire soldater udføre andre opgaver ved Livgarden end i vagtstyrken, hvor man blandt andet står vagt ved Amalienborg.

”Forsvaret ser med stor alvor på alle sager vedrørende brug af euforiserende stoffer. Sagen er overdraget til Forsvarsministeriets Auditørkorps til videre behandling. Brug af euforiserende stoffer er uforenelig med enhver form for militær tjeneste,” sagde Susanne Lund i en pressemeddelelse udsendt af Forsvaret om episoden.

Konsekvenser

Det er uvist, hvilke konsekvenser episoden kommer til at få for de soldater, der blev testet positive natten til søndag, men det er ikke første gang, at Forsvaret har straffet ansatte for omgang med euforiserende stoffer.

I marts 2020 blev flere medarbejdere Ingeniørregimentet i Skive afskediget som direkte konsekvens af deres omgang med euforiserende stoffer.

– Når man trækker i uniformen, påtager man sig et særligt ansvar, og samfundet stiller med rette store krav til os, der bærer uniform. I Hæren har dine handlinger konsekvenser, og det ser vi også nu, hvor omgang med euforiserende stoffer har medført afskedigelse af flere medarbejdere, sagde chefen for Hærkommandoen generalmajor Michael Lollesgaard, i den forbindelse til Forsvaret.

For at kunne arbejde i Forsvaret, skal man have en sikkerhedsgodkendelse, og straffes man for at være påvirket af narkotika, er der risiko for, at man ikke kan opretholde denne.

Særlige regler

Der findes også særlige regler for ansatte i Forsvaret, der dækker over både alkohol og forskellige former for euforiserende stoffer.

” § 20. Den, der ved indtagelse af alkohol, euforiserende stoffer, opstemmende eller bedøvende midler eller på lignende måde har bragt sig i en tilstand, hvor vedkommende ikke er i stand til at varetage sin tjeneste på fuldt forsvarlig måde, straffes med bøde eller fængsel indtil 1 år,” står der i Militær Straffelov.

– Hvis der er de mindste indikationer, slår vi hårdt ned på det, og det får ret alvorlige konsekvenser, fordi der er skærpede krav, når man er ansat i Forsvaret, siger Susanne Lund til DR Nyheder.

Newsbreak.dk spurgte mandag Forsvaret om, hvor stort et problem euforiserende stoffer er blandt Livgardens vagtstyrke, og om hvor tit kasernen bliver ransaget, og soldaterne testet for euforiserende stoffer. De spørgsmål har Newsbreak.dk ikke fået svar på.

Powered by Labrador CMS