Derfor kan det blive svært at modbevise Raket-Madsens forklaring
Peter Madsen forklarer, at Kim Wall døde af kulilteforgiftning. Liget giver næppe svar, siger retsmediciner.
Tidligere mandag blev det offentliggjort, at Peter Madsen nu har erkendt at have parteret den svenske journalist Kim Wall.
Det var dog ikke den eneste ændring i forklaringen. Peter Madsen siger nu, at Kim Wall døde af kulilteforgiftning ombord på ubåden Nautilus på et tidspunkt, hvor han selv opholdt sig på ubådens dæk.
Hvordan man kan se, om en person er død af kulilteforgiftning har Newsbreak.dk forsøgt at finde svaret på.
– Men jeg udtaler mig ikke om igangværende sager. Det har jeg dårlig erfaring med, siger tidligere retsmediciner og statsobducent Jørgen Lange Thomsen mandag aften til Newsbreak.dk.
Han vil i den forbindelse heller ikke komme nærmere ind på, hvordan man kan se, om en person er død af kulilteforgiftning eller ej af kollegiale hensyn.
Svært af fastslå
Til Ritzau siger Peter Thiis Knudsen, der er er vicestatsobducent ved Syddansk Universitet, at det kan blive meget svært for retsmedicinere at vurdere, om den svenske journalist Kim Wall døde som følge af kulilteforgiftning.
Det skyldes, at ligdelene har ligget længe i vandet, før de er blevet fundet.
– Det, man kan se ved kulilteforgiftning, er, at ligpletterne bliver mere røde. De er normalt rødblå. Men det kan man nok ikke se meget på, fordi der er gået så lang tid, siger han.
Peter Thiis Madsen har dog ikke selv set på ligdelene fra Kim Wall.
Politiet oplyser i den forbindelse, at man derfor indhenter nye erklæringer fra retsmedicinere.
Liget skal til en retskemiker
Foruden at se på ligpletterne vil en retsmediciner ved mistanke om kulilteforgiftning også sende liget videre til undersøgelse hos en retskemiker, forklarer Peter Thiis Knudsen
Men også her vil det være svært at be- eller afkræfte, om hendes død skyldtes kulilteforgiftning.
– Vi skal også have det bekræftet af en retskemisk undersøgelse. Den vil også være meget svær at lave, når der er tale om et lig, der har ligget så længe i havet, siger Peter Thiis Knudsen.
Det var den 10. august, at Peter Madsen og Kim Wall sejlede ud i Madsens ubåd fra København. 21. august blev hendes torso fundet i vandet, mens hendes ben og hoved blev fundet 6. oktober.
Armene kommer ikke til at gøre stor forskel
Dykkere leder stadig efter armene. Finder man armene, vil de dog næppe gøre retsmedicinere klogere på, om der er tale om kulilteforgiftning, vurderer Peter Thiis Knudsen.
– De spiller ikke ind, hvis man taler kulilte. Naturligvis er det sådan, at jo mere, man har, jo bedre. Men jeg tror ærlig talt ikke, at man overhovedet vil kunne se ligpletterne, siger han.
Forklaring afgivet 14. oktober
Den nye forklaring fra Peter Madsen blev givet 14. oktober til politiet. Tidligere har Peter Madsen sagt, at Kim Wall døde, da hun fik en tung luge i hovedet, og at han efterfølgende smed det intakte lig i havet.
Med den nye forklaring erkender han altså, at han har parteret Kim Walls lig, men han nægter sig fortsat skyldig i drab.
Ny sigtelse
Endnu en nyhed i sagen er, at Peter Madsen nu har modtaget en ny sigtelse til det samlede billede. Foruden at være sigtet for forsømmelig omgang med lig – ved partering – er raketbyggeren også sigtet for drab. Ydermere har politiet nu sigtet ham for såkaldt “anden kønslig omgang end samleje under særlig skærpende omstændigheder.
Det er et ganske udefinérbart begreb, der ikke udspecificeres yderligere. Politiet skriver dog, at sigtelsen relaterer sig til 14 stiksår, der er fundet i og omkring kønsdelene.
(Artiklen fortsætter under fakta-boksen)
På nuværende tidspunkt er efterforskningen af sagen ved at lakke mod enden, og det betyder, at politiet nu kan oplyse, at der afsættes otte retsdage til en potentiel nævningesag i Københavns Byret med begyndelse 8. marts.
– Der vil naturligvis stadig være relevante oplysninger der skal færdigefterforskes, men sagen er på de store linjer ved at være klar. Derfor overgår den nu til en præsentationsfase og jeg forventer at der bliver taget stilling til tiltalespørgsmålet inden årsskiftet, siger specialanklager Jakob Buch-Jepsen i en pressemeddelelse.
Resultatløse eftersøgninger
Der har gennem de sidste 14 dage været gennemført adskillige dyk i Køge Bugt for at finde Kim Walls arme samt såvel hendes som Peter Madsens mobiltelefoner. Dette har desværre ikke givet noget resultat, oplyser politiet.
Det vurderes aktuelt, hvorvidt der stadig skal gennemføres dykninger eller på anden måde søges efter disse dele.