Derfor er radioaktivt stof målt i Danmark

Der er i Danmark målt mikroskopiske og ikke-sundhedsskadelige værdier af det radioaktive stof cæsium-137

Offentliggjort Sidst opdateret

Radioaktivt stof fra skovbrande nær Tjernobyl

I starten af september 2023 har skovbrande nær Tjernobyl i Ukraine frigivet radioaktivt cæsium-137, som er blevet målt i Danmark og andre europæiske lande.

Radioaktivt stof fra træer i området, hvor cæsium-137 har akkumuleret, kan blive luftbåren under brande og sprede sig over større områder i Europa.

Til trods for detektionen af radioaktivt stof, understreger Carsten Israelson fra Nuklear Beredskabsstyrelsen, at de målte værdier er langt under sundhedsskadelige niveauer.

Denne faktaboks blev genereret af Labrador AI og korrekturlæst af en journalist.

Skovbrande i starten af september nær Tjernobyl i Ukraine har sendt radioaktivt stof over Danmark og flere europæiske lande.

Det siger souschef i Nuklear Beredskabsstyrelsen Carsten Israelson, der understreger, at det ikke er usædvanligt eller sundhedsskadeligt.

Målt flere steder

- Hvis det skal være sundhedsskadeligt, skal værdien måles til en milliard gange mere, end den er blevet målt til, siger han.

Det radioaktive stof cæsium-137 er blevet målt på flere luftfilterstationer i Europa.

- Der ligger en masse radioaktivt stof i træer dernede, fordi cæsium-137 findes i træmateriale. Når det brænder, og det har det gjort i starten af september, så kan det blive luftbåren og så komme ud over Europa, siger han.

Også Tyskland

Beredskabsstyrelsen har sammenlignet målinger og værdier med andre europæiske lande, der har målt det samme som Danmark.

- Vores kolleger i Tyskland har regnet på vindforholdene blandt andet, og det passer fint med, at det kommer fra skovbrande nær Tjernobyl, siger souschefen.

Intet iværksat

Carsten Israelson siger, at der ikke er blevet iværksat "noget som helst" på baggrund af målingerne, da værdierne er mikroskopiske.

- Det er i virkeligheden nærmere en akademisk øvelse, så man kan se, at man måler det samme, siger han.

Store udslip

Det lukkede atomkraftværk Tjernobyl ligger nord for Ukraines hovedstad, Kyiv, og er ikke længere aktivt, efter at det i april 1986 eksploderede efter en række fejl begået af de ansvarlige for værket.

Eksplosionen førte til markante radioaktive udslip, der spredte sig over store dele af Europa, inklusive det nordlige Sverige og Finland.

Spøgelsesby i dag

Værst ramt af den radioaktive stråling blev områder i Hviderusland nord for værket. 

De over 40.000 indbyggere i byen Pripjat tre kilometer fra Tjernobyl blev evakueret, og byen står i dag tilbage som en spøgelsesby.

Powered by Labrador CMS