Derfor er det kun nogle der kan sove efter aftenkaffen

Nogle kan drikke kaffe klokken 22 og stadig falde i søvn kort efter, mens andre ikke kan sove efter en kop kaffe klokken 15. Men hvorfor er det sådan?

Har du styr på hvor meget koffein du indtager hver dag? Hvis ikke, så klik igennem galleriet for at se hvor meget koffein der er i forskellige typer af kaffe.
Har du styr på hvor meget koffein du indtager hver dag? Hvis ikke, så klik igennem galleriet for at se hvor meget koffein der er i forskellige typer af kaffe.
Offentliggjort Sidst opdateret

Det er almindelig viden at der er koffein i kaffe og netop af den grund er der mange, der drikker kaffe.

Men hvorfor er der så nogle, som kan drikke kaffe om aftenen og stadig falde i søvn, mens andre ikke kan?

Generne bestemmer

Det svar skal findes i vores gener, fortæller læge Jerk W. Langer. Han har netop har skrevet en international rapport om emnet for The Institute for Scientific Information on Coffee.

– Forklaringen er, at det i høj grad er vores arveanlæg – vores gener – som bestemmer, hvordan vi reagerer på kaffe, siger han og fortsætter:

– Vi reagerer på to måder, dels ved at vi er langsomme eller hurtige til at nedbryde koffein i leveren, og dels ved at vores hjerner er forskellige, og reagerer forskelligt på koffein, siger Jerk W. Langer.

Vi reagerer individuelt overfor koffein

Han forklarer, at et af de steder, hvor koffein virker i hjernen, er ved at hæmme det beroligende og søvnfremkaldende signalstof adenosin.

Og den proces kan ens gener så enten være gode eller dårlige til at modstå. Dermed vil nogle blive mere vågne af koffein, og andre vil ikke mærke nogen videre påvirkning.

Lægger man dertil leverens evne til hurtigt eller langsomt at nedbryde koffein, bliver det meget individuelt, hvordan vi reagerer på kaffe. Og det bliver man ifølge lægen nødt til selv at gøre sig sine erfaringer med.

– Langt de fleste gør jo det, at man lærer af sine erfaringer og har et fornuftigt forhold til at indtage koffein. Hvis man ved, at man vil ligge vågen til klokken 4 om natten, hvis man drikker kaffe om aftenen, så gør man jo ikke det, siger han.

Gravide skal være forsigtige

Dog skal der lyde en særlig opfordring til de personer, som ikke er følsomme over for koffein.

– Hvis man omsætter koffein meget hurtigt, så kan man i princippet drikke 20-25 kopper om dagen uden overhovedet at mærke det, men det vil jeg fraråde, siger lægen.

Som danskere og europæere opfordres vi til et moderat koffeinindtag på maksimalt 400 milligram koffein om dagen. Det svarer til fem kopper kaffe.

– Dog bør gravide kun drikke to kopper kaffe om dagen, da der er en statistisk risiko for spontan abort ved at drikke mere kaffe, siger Jerk W. Langer.

Koffein i kaffe kan hjælpe på helbredet

Hvornår begyndte man at drikke kaffe?

Man ved ikke med sikkerhed, hvornår kaffens opkvikkende virkning blev opdaget. Ifølge legenden var det munke i det sydlige Etiopien, der via hyrder blev gjort opmærksom på kaffens effekt, fordi geder blev livlige efter at have spist kaffebønner.

Munkene kogte kaffebønnerne, og kaffen gjorde det muligt for dem at holde sig vågne under deres natlige bønner.

I 1400-tallet nåede kaffen formodentligt til Yemen og i begyndelsen af 1500-tallet videre til Mekka. Herfra spredte drikken sig til resten af den islamiske verden.

1600-tallet nåede drikken til Rom og Venezia og videre til de store europæiske søhandelsbyer. I 1671 blev kaffen bragt til Java for at kunne dyrkes i kaffeplantager og efterfølgende også til Indien.

I Europa blomstrede kaffekulturen op i 1600- og 1700-tallet. Siden 1660’erne har Danmark kendt til kaffe og i midten af 1700-tallet var kaffe med mælk og sukker almindeligt i byerne og nogle steder på landet. I løbet af 1800-tallet blev kaffedrikning almindeligt i hele landet.

Kilde: Den Store Danske

Men er man ikke gravid, kan et moderat indtag af kaffe have nogle sundhedsfordele. Det viser en lang række studier.

– Ved at drikke to-fem kopper om dagen, så nedsætter man risikoen for en række af de store livsstilssygdomme som hjerte-kar-sygdomme og type 2-diabetes, nogle kræftsygdomme. Det har også en leverbeskyttende effekt og en neurobeskyttende effekt mod blandt andet Parkinsons sygdom, siger Jerk W. Langer.

Han vil dog af disse grund ikke opfordre folk, der ikke drikker kaffe, til at begynde at drikke kaffe for at blive sund.

– Så er det meget bedre at gå en lang tur eller spise en stor portion grøntsager.

Men drikker man kaffe – i moderate mængder – uden for meget sukker og fed mælk, så kan man gøre det med god samvittighed, lyder det fra lægen.

Klik igennem galleriet for at se koffeinindholdet i forskellige typer af kaffe.

Kilde: Kaffe og Helbred.

Powered by Labrador CMS