Derfor er der lagt låg på familiestriden
Efter ballade i kongehuset er der nu ro, og det skyldes især, at mange støtter dronningen, mener historiker
Efter længere tids offentligt skænderi ser freden ud til at have sænket sig over det danske kongehus.
Det vakte ellers stor uro i kongefamilien, da dronning Margrethe i september meddelte, at prins Joachims børn fratages deres titler som prinser og prinsesse.
Når dronningens regeringsjubilæum efter flere aflysninger fejres i København lørdag, er det første gang, at familien samles efter balladen.
Det spiller formentlig en stor rolle, at befolkningen støtter dronningens beslutning.
Det vurderer lektor i dansk, nordisk og europæisk politik ved Professionshøjskolen Absalon Lars Hovbakke Sørensen. Han er desuden forfatter til flere bøger om europæiske og danske kongers historie.
- Det kan have været med til at skabe ro, at der efterfølgende kom to meningsmålinger. De viste opbakning fra befolkningen til dronningens beslutning.
- Det har måske betydet, at prins Joachims familie i højere grad har affundet sig med det. Man har fået en fornemmelse af, hvad befolkningen mener om det her, og derfor er der ikke basis for at fortsætte kritikken af dronningen, siger han.
Mere end halvdelen bakker op
En måling, som Voxmeter lavede for Ritzau i oktober, viste, at 50,6 procent af de adspurgte mente, at dronningens beslutning var god.
23,2 procent mente ikke, at det var en god beslutning, mens 26,1 procent svarede "ved ikke".
Til spørgsmålet om, hvorvidt man var enig i, at det løbende er nødvendigt at justere antallet af prinser og prinsesser i det danske kongehus, var 57,4 procent enige. 19 procent var uenige.
Flere interviews
Prins Joachim satte efter dronningens udmelding ord på situationen i flere interview.
Han lagde ikke skjul på, at han er utilfreds med og uforstående over for beslutningen.
Efterfølgende mødtes han med sin mor på Fredensborg Slot. Her blev de enige om at se fremad, oplyste kongehuset i oktober.
Er uhyre populær
Når dronningen fejres lørdag, er det en markering af, at hun har siddet på tronen i 50 år - og været "uhyre populær" hele vejen igennem, siger Lars Hovbakke Sørensen.
- Dels er hun meget arbejdsom. Og dels har hun stået for en gradvis modernisering af kongehuset, hvor man skridt for skridt, hverken for hurtigt eller for langsomt, er blevet mere folkelig.
Pressen kommer tættere på
Han nævner som eksempel, at kongehuset i de senere år har ladet pressen komme tættere på.
- Der er andre lande, som eksempelvis Storbritannien, hvor man har været for konservativ og holdt for meget fast i de gamle traditioner. Modsat er der andre steder, som i Norge, hvor man er gået for hurtigt frem.
- Men dronning Margrethe har haft en evne til at holde fast i nogle traditioner, men også modernisere på nogle områder, siger han.