Derfor er der kæmpe forskel på varmeregningerne i Danmark
Der er 18.000 kroner i forskel på den dyreste og billigste fjernvarme.
Vejret er blevet køligere, og vi skruer op for radiatorerne. Men har du fjernvarme, er der stor forskel på, hvad du skal betale for at holde kulden fra døren.
Fjernvarmekunder over hele landet betaler fra 5.456 kroner til 24.012 kroner om året i gennemsnit for at opvarme et parcelhus på 130 kvadratmeter, afhængig af hvilken forsyning de har.
Det skriver DR Sjælland.
Det viser den seneste prisudregning fra Forsyningstilsynet, der er kontrolmyndighed på fjernvarmeområdet.
For tre år siden flyttede Niels Andersen til Viskinge i Kalundborg Kommune. 11 gange om året betaler han en varmeudgift på 2.300 kroner, og den høje pris kom bag på Niels Andersen.
– Jeg tabte kæben, da jeg fik den første varmeregning. Det var noget anderledes, end jeg var vant til, siger han til DR Sjælland.
Dobbelt så dyrt
Niels Andersen får varme fra fjernvarmeværket Svebølle Viskinge Fjernvarmeselskab. Ifølge prisudregningen lyder varmeregningen her for et parcelhus på 130 kvadratmeter gennemsnitligt på over 22.000 kroner om året.
Hos Sorø Fjernvarme, der ligger kun en halv times kørsel væk, er prisen under 11.000 kroner om året.
Da Niels Andersen kiggede på huset i Viskinge, så han på, om installationerne var opdaterede, og om rør, vinduer og tag var vedligeholdt.
I dag ærgrer det ham, at han ikke havde fokus på fjernvarmepriserne.
Han troede, at priserne var ens i hele landet, og han fortryder, at han skrev under på huskøbet.
– 11.000 kroner er mange penge, og hvis man havde fundet et sted med en billigere fjernvarme, kunne man jo bruge de penge på noget andet, siger Niels Andersen.
Fjernvarmeselskaber må ikke tjene penge
Årsagerne til de store prisforskelle skal blandt andet findes i fjernvarmeværkernes forhistorie.
Fjernvarme er et gennemreguleret område, og varmeregningen afhænger blandt andet af værkernes gæld og hvilke brændselstyper, de anvender.
Kim Mortensen er direktør i Dansk Fjernvarme, som er selskabernes brancheforening.
Han siger, at ingen fjernvarmeselskaber skal tjene penge eller spare op.
– De penge, der bliver opkrævet på varmeregningen, bliver brugt til de omkostninger, der er i forbindelse med at producere varmen, siger Kim Mortensen til DR Sjælland.
Priser vil falde
Svend Müller har været bestyrelsesformand for Svebølle Viskinge Fjernvarmeselskab, siden det blev etableret på bar mark i 1991.
– Vi etablerede ledninger, værk og det hele fra bunden. Det betyder, at vi stadigvæk har en høj termin, der skal betales hvert år, siger Svend Müller.
Men der er godt nyt til Niels Andersen og andre beboere i Svebølle-Viskinge-området, for ifølge bestyrelsesformand Svend Müller vil fjernevarmepriserne falde markant, når værket i 2025-26 er færdig med at betale af på lån.
– Det betyder, at vores varmepris vil falde mellem 40 og 50 procent, siger Svend Müller.
Newsbreak.dk har tidligere skrevet om, hvordan nogle fjernvarmeselskaber via et hul i lovgivningen har fået lov til at opkræve en ekstraregning fra deres kunder.
Det kan du læse mere om her:
Nu får fjernvarmekunder kæmpe ekstraregning: Se om du er ramt