Derfor bør du gemme elektronik væk ved sengetid
Det blå lys fra tablets og telefoner mindsker dit niveau af melatonin og ødelægger din søvnrytme.
Måske læser du en bog på din tablet, før du skal sove. Det kan også være, at du lige spiller et hurtigt spil på telefonen eller skal tjekke Instagram for fjerde gang på samme time.
Alt det – hvis du gør det inden sengetid – kan ødelægge din døgnrytme og dermed også din søvn. Det skriver Videnskab.dk.
Artiklen fortsætter efter videoen
Tidligere i seng
I et forskningsprojekt blev gruppe campister sendt ud i vildmarken en uge i juli måned uden nogen former for elektronik.
Det var frit, hvornår man gik i seng, og hvornår man stod op.
Det viste sig hurtigt, at campisterne begyndte at følge det naturlige lys, hvilket betød at de gik tidligere i seng og stod tidligere op.
Søvnhormon steg ved solnedgang
Efterfølgende fik campisterne foretaget spytprøver af forskere på Univerity of Colorado, for at klarlægge niveauet af hormonet melatonin, der er søvnfremmende. Der blev taget spytprøver hver time i et døgn.
Campisterne var også udstyret med lysfølsomme ure, der samlede data ind fra campingturen men også fra campisternes daglige liv hjemme.
Alt data indsamlet viste, at campisterne niveau af melatonin steg omkring solnedgang på campingturem, hvilket var to timer tidligere end i hverdagen, fordi deres kropsure var afstemt efter solens cyklus frem for det kunstige lys, de blev udsat for i hjemmet.
Problemer med søvn
Siden 2013, hvor det førstnævnte studie blev lavet, er tablets, smartphones og bærbare computere blevet en endnu større del af hverdagen, og det har sine konsekvenser.
Melatonin styres af den suprachiasmatiske nucleus, SCN, som stiger, når det bliver mørkt, og falder når det udsættes for lys.
Derfor kan det give problemer med søvnen, hvis man bruger elektronik med blåt lys inden sengetid.
Ændrer kroppens ur
Blåt lys påvirker nemlig niveauet af melatonin i særlig grad sammenlignet med andre lystyper. Det blå lys kan nemlig være med til at ændre kroppens ur.
Det er ikke i sig selv skadeligt, men en større eksponering over for blåt lys kan i sidste ende påvirke vores nattesøvn.
I et forsøg hvor deltagere skulle læse bog på en Ipad inden sengetid endte deltagerne med at gå en halv time senere i seng og først falde i søvn en halv time senere sammenlignet med, når deltagerne læste i en trykt bog.
Ikke god til at fremme søvn
Flere studier har påvist, at vi efterhånden benytter elektronik på tidspunkter, der ikke er gavnlige for vores søvnmønster.
Ligesom studier har bevist, at blåt lys er skidt for søvnen i den forstand, at det undertrykker frigivelsen af melatonin, som gør én søvnig.
Selv om der kan være faktorer, der ikke er afdækket, så står det klart, at elektronik ikke er den bedste metode til at fremme god nattesøvn.