Derfor bliver du syg i ferien
Ferien starter, og du lægger dig syg. Du kender måske mønsteret, men hvis du vil afhjælpe det, kræver det en større indsats
Ferie bør være lig afslapning og oplevelser, men for mange starter den ofte med snot, hoste og dyner.
Og selv om der ikke er videnskabeligt belæg for, at sygdom og ferie går hånd i hånd, så er der en god forklaring på, hvorfor mange føler, at de bliver syge, når de endelig skal slappe af.
Det forklarer Bente Klarlund Pedersen, der er overlæge på Rigshospitalet og klinisk professor ved Københavns Universitet.
Hormoner bekæmper det
- Har man meget, meget travlt, så aktiverer man stresshormonerne, som gør immunsystemet mere effektivt. Dermed kan stressen være med til at holde virus på afstand i noget tid, siger hun.
Bente Klarlund Pedersen understreger, at der ikke er nogen nemme løsninger på problemet, men hvis du gerne vil undgå at bruge din ferie på at pudse næse, så kan du godt forbedre dine chancer.
Ingen stres op til ferie
Helt lavpraktisk gælder det om ikke at gå fra den ene yderlighed til den anden.
- Du skal stoppe med at leve så yoyo-agtigt, siger Bente Klarlund Pedersen og uddyber:
- Vi skal lade være med at lave stresset arbejde lige op til ferien.
Ud over stressens påvirkning af dit immunsystem, så kan den nemlig også have påvirkning på andre ting.
Tilsidesætter signaler
Når man har travlt, kan der ifølge Bente Klarlund Pedersen være tendens til at spise mere usundt, drikke mere alkohol og sove dårligere. Alle tre ting påvirker dit immunforsvar.
Sund kost, god søvn og en glidende overgang fra arbejde til ferie kan måske tage de værste symptomer.
Men ifølge Jan Pravsgaard Christensen, der er professor i infektionsimmunologi på Københavns Universitet, er det ikke sikkert, at det er nok.
Han anser det som sandsynligt, at mange allerede er smittet, inden de går på ferie.
- Man tilsidesætter bare kroppens signaler, så det rammer i ferien, siger han.
Giv kroppen tid
Selv om der ikke er undersøgelser, der beviser, at der er en sammenhæng mellem ferie og sygdom, mener både Bente Klarlund Pedersen og Jan Pravsgaard Christensen, at der kan være noget om snakken.
Bente Klarlund Pedersen er enig i vurderingen af, at mange allerede er syge, når de går på ferie, men blot har udskudt sygdommen.
- Hvornår man er syg, er jo en subjektiv vurdering. Hvis man ikke mærker efter, men bare lapper på de symptomer, man har, så kan man godt forstå, at man klasker sammen og tillader sig selv at blive syg, når man har ferie, siger hun.
Hvis uheldet alligevel er ude, og du starter din ferie i sengen, så er der kun en ting at gøre.
- Slap af, og giv kroppen tid til at komme sig over det. Jo mere, du hjælper kroppen, jo hurtigere kommer du dig over sygdommen, siger Jan Pravsgaard Christensen.