Derfor bliver æg grønne – og sådan kan det undgås

Bare rolig, det er ikke farligt

Koger du dine æg bare et par minutter for længe kan de begynde at blive grønlige.
Offentliggjort Sidst opdateret

Det er unægteligt forbundet med stor skuffelse at koge sig at æg, og det så viser sig, at der er uappetitlig grønne plamager rundt omkring i blommen. Men heldigvis betyder grønne æg hverken at de er for gamle, indeholder salmonella eller andet mystisk.

Den grønne farve kommer i stedet af en reaktion mellem jern og svovl og er helt ufarlig, skriver den norske avis Verdens Gang.

Der er to forskellige ting, der kan føre til, at man oplever de grønne æg, skriver avisen.

De har nemlig talt med en ægspert, madrådgiver Marit Løvbrøtte fra de offentlige norske madrådgivere i MatPrat:

– Eftervarmen kan føre til, at reaktionen sættes i gang, hvis du ikke afkøler ægget godt nok efter kogning, og lader det ligge længe derefter. Det samme kan ske, hvis du koger ægget for længe, siger Marit Løvbrøtte.

Grønne æg kan sagtens spises

De grønne æg er altså hverken farlige – og smager heller ikke decideret dårligt – men for lang kogetid kan gøre, at ægget bliver tørt og blommen mindre saftig.

I Danmark behøver vi slet ikke koge æggene så længe, at blommen bliver grøn – for vi er stort set salmonellafri.

Og vil du koge det perfekte æg, har madrådgiveren Marit Løvbrøtte opskriften klar:

– Det er vigtigt at bruge æg med stuetemperatur. Hvis ægget er køleskabskoldt, kan det være en fordel at prikke et hul i den brede ende, hvor der er luft under skallen. Det er fordi luften udvider sig når den bliver varm, og der da ikke er plads i ægget. Ved at lave et hul slipper luften ud, så ægget ikke sprækker, anbefaler Løvbrøtte.

Hun tilføjer, at kolde æg skal lægges i koldt vand og koges derfra, mens tempererede æg skal lægges i kogende vand.

Powered by Labrador CMS