Der findes blomster du ikke må plukke
Det er både ulovligt, dumt og skadeligt for naturen, lyder det fra Naturstyrelsen.
Vidste du, at der findes blomster i Danmark, du ikke må plukke? Noget tyder på, at det ikke er alle, der ved det, eller også findes der bare danskere, der er ligeglade med den slags regler.
Sikkert er det i hvert fald, at ansatte i Naturstyrelsen på det seneste har opdaget, at flere eksemplarer af den sjældne blomst Thy-gøgeurt, var blevet gravet op og fjernet fra Hjardemål Klitplantage.
– Det er ikke bare ulovligt og skadeligt for biodiversiteten at fjerne planter fra deres naturlige levesteder. Det er også dumt, da mange arter kræver helt særlige forhold for at gro og leve. Det er blandt andet tilfældet med Thy-gøgeurt, der kun findes meget få steder og som gror i en særlig symbiose med en svamp. Planten tåler derfor ikke at blive gravet op og plantet et andet sted, siger Mads Jensen, kontorchef i Naturstyrelsen, i en pressemeddelelse.
Nyd synet
Det er ikke første gang, Naturstyrelsen må konstatere, at visse blomster i Danmark har svært ved at stå i fred, og i en pressemeddelelse opfordrer landets miljøminister, Lea Wermelin (S) danskerne til, at de lader blomsterne stå i fred.
– Der har desværre været flere tilfælde i år, hvor folk har gravet sjældne blomster op i naturen. Det er selvfølgelig helt uacceptabelt. Brug sommeren på at nyde synet af blomsterne i deres naturlige omgivelser. Tag en botanikbog med på tur og lær navnene på nogle af vores fantastiske arter. På den måde kan generationer efter os også opleve et blomstrende hav af orkideer og de insekter og fugle, der følger med, når vi som her sikrer levesteder for sjældne og sårbare arter i store sammenhængende naturområder, siger miljøministeren.
Naturstyrelsen skriver, at flere eksemplarer af den sjældne art opret kobjælde blev fjernet fra Naturstyrelsens arealer i Nationalpark Mols Bjerge, og at noget lignende er set i Rold Skov, hvorfra blomsten fruesko tidligere er blevet fjernet.
– Vi gør rigtig meget i vores fælles naturområder for at skabe optimale forhold for sjældne arter. Derfor er det rigtig ærgerligt, at nogen vælger at stjæle planterne. Brug i stedet sommerferien på at nyde blomsterne der, hvor de er flottest – ude i deres naturlige omgivelser, siger Mads Jensen i pressemeddelelsen.
Ifølge Naturstyrelsen må fredede planter aldrig graves op eller plukkes. Du må gerne plukke af ikke-fredede planter i statens naturområder, men det er vigtigt, at du har styr på, om du er ved at plukke en fredet blomst eller ej, får du går i gang.