Der er faktisk forskel på stearinlys
Du kan mindske partikeludledningen ved levende lys derhjemme, men det handler primært om dine egne vaner.
Der er ikke noget, der emmer af hjemlig hygge i den mørke tid som at putte sig med varm kakao i sofaen og tænde levende lys. Men du har nok også hørt, at lysene kan sætte et negativt præg på indeklimaet. Hyggen koster nemlig i sod- og partikeludledning.
Måske er du i jagten på at nedsætte mængden af partikler stødt på svanemærkede lys i supermarkedet. Det kan være et fint valg, men træerne vokser ikke ind i himlen, og du kan i galleriet til denne artikel få den korte forklaring på, hvorfor de særlige lys ikke er alt det, man måske går og drømmer om.
Artiklen fortsætter under videoen
På den ene side består svanemærkede lys blandt andet af et andet materiale af paraffin, et spildprodukt fra olie og altså et fossilt brændstof, som udleder CO2 ifølge Miljømærkning Danmark.
På den anden side sker der også en partikeludledning fra svanemærkede lys, fortæller Kai Dirscherl, som er ph.d. i partikel- og nanometrologi og kvalitetschef på Danmarks Nationale Metrologiinstitut.
– At et materiale er fornybart siger intet om, hvorvidt det er mere eller mindre aktivt, når det gælder partikelproduktion. Så man kan ikke konkludere, at partikelforureningen er mindre, siger han.
Vægen spiller en rolle
På Danmarks Nationale Metrologiinstitut har man eksperimenteret med stearinlys, og man har her opdaget, at andet end det materiale, lyset primært består af, har indflydelse på forbrændingen.
– Vægen spiller også en stor rolle. Det handler om, hvor godt smeltebrændslet kan transporteres op til det varmeste punkt og blive forbrændt, forklarer Kai Dirscherl.
Svanemærkede lys udmærker sig dog på nogle områder. Der er her forbud mod mod ftalater, tungmetaller, parfume og kræftfremkaldende opløsningsmidler.
– Der er også nogle krav, i forhold til hvor meget lyset må sode, men du slipper ikke for partikeldannelse, siger civilingeniør Christel Søgaard Kirkeby, som er projektleder i Forbrugerrådet Tænk Kemi.
Generelt kan du mindske udledningen fra et levende lys ved at undgå, at det står i træk, så flammen blafrer.
I galleriet kan du læse om svanemærkede lys, optimal forbrænding og forskellige typer af lys.
Der er dog mere, du kan tage højde for, hvis du vil have levende lys men undgå for meget af det usunde.
– Luft ud, når du har gjort noget, der forurener indeklimaet – som at brænde lys, bage småkager eller stege kød, råder Christel Søgaard Kirkeby.
Partikel- og fugtniveauet er typisk særlig højt om aftenen, så luft ud, inden du eller børnene går i seng.