Der bliver brugt færre penge på de ældre
De danske kommuner har over de seneste tre år sparet otte procent af udgifterne til de ældre.
De danske kommuner har brugt færre og færre penge på deres ældre beboere over de seneste tre år.
Det viser et nyt svar fra indenrigs- og økonomiministeren til Folketingets Finansudvalg.
Her fremgår det, at de kommunale udgifterne per ældre over 65 år er faldet hvert år fra 2011 til 2014, og at beløbet over hele perioden er dalet med cirka otte procent.
I samme periode har udgifterne til såvel pasning af de 0 til 10-årige som skolegang for de syv- til 16-årige været så godt som uændrede.
– Nogle steder kan det skyldes, at pensionisterne bliver sundere, og derfor har mindre behov for hjælp, men der er også steder, hvor der er blevet sparet på servicen, vurderer Lars Andersen, som er direktør i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
I 2011 brugte kommunerne 45.105 kroner per ældre indbygger, når man omregner til nutidens priser. I år er det beløb faldet til 41.623 kroner.
I forhold til 2013 er der tale om et fald på tre procent til trods for at finansloven for i år indeholdt den hyppigt omtalte “ældremilliard”, som skulle forbedre plejen af landets pensionister.
– Når man opfandt en ældremilliard i den seneste finanslov, så budgetterer man jo med den, når den kommer. Men der er nogle af den slags ting, som er svære at nå at sætte i værk så hurtigt, forklarer formanden for kommunerne i KL, Martin Damm (V).
Han forklarer det faldende forbrug i kommunerne med budgetloven, som udløser sanktioner, hvis budgettet overskrides.
– Der er en meget høj budgetdisciplin både på skole- og ældreområdet, konstaterer Martin Damm.
/ritzau/