Denne ting skal alle husejere gøre

Danskerne bekymrer sig ikke om vandskader og gør ikke meget for at forebygge dem omkring deres hjem, viser ny undersøgelse.

Følg vandet for at klimasikre din bolig – KLIK OG LÆS HVORDAN. Foto: Scanpix
Følg vandet for at klimasikre din bolig – KLIK OG LÆS HVORDAN. Foto: Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

Med 348 millimeter regn fordelt på tre måneder bød efteråret sidste år på en kedelig rekord. Og 2019 var også få millimeter fra at slå rekorden som det vådeste år nogensinde.

Alligevel bekymrer syv ud af ti danskere sig ikke synderligt om risikoen for pludseligt opståede vandskader – for eksempel som følge af kraftig regn eller stormflod.

Artiklen fortsætter under videoen

Det viser en undersøgelse, som Bolius har fået foretaget blandt knap 1000 repræsentativt udvalgte danske husejere.

Ingen kan vide sig sikre

Men med fremtidens vejr for øje bør ingen føle sig særligt sikre, mener Tue Patursson, som er Bolius’ fagekspert inden for klimasikring.

– At man ikke har haft en vandskade, betyder ikke, at man ikke kan få det. Vejret har ændret sig, og med så meget regn, som vi har fået det seneste år, så skal der ikke engang et skybrud til, før det kan gå galt, siger han.

Vejret bliver vildere

Ifølge Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) kan vi forvente flere stormfloder og kraftige skybrud i Danmark.

– Det skal vi tage højde for, så vi undgår flere voldsomme oversvømmelser, som sætter huse eller hele bydele under vand, skrev DMI i forbindelse med, at instituttet i efteråret lancerede et nyt klimaatlas med forudsigelser for det danske vejr.

Af Bolius’ undersøgelse fremgår det desuden, at fire ud af fem mener, at deres bolig er godt sikret imod pludselige vandskader. Og 62 procent har slet ikke eller i mindre grad overvejet at lave forebyggende tiltag.

Her bør du starte

Men det bør du gøre – uanset om du har haft problemer med vand tidligere eller ej. Som minimum skal du se på dine tagrender.

– Det gode er, at det er en nem ting at gøre for de fleste, siger Tue Patursson og tilføjer:

– Hvis tagrenden er fyldt, løber vandet i bedste fald ned ad væggen, og det i sig selv er ikke godt for et hus. I værste fald ender det inde i væggen og i tagkonstruktionen.

Du skal op på stigen mindst to gange om året – efter bladene er faldet af træerne og igen inden sommerens tunge regnskyl.

Kælderen er udsat

Har du et hus med kælder, bør du også tage et grundigt kig på, hvordan vandet ledes væk fra huset.

Hvis ikke grunden hælder væk fra boligen, kan du nemlig være stensikker på, at vandet samler sig i trappeskakten, eller trænger ind ad vinduerne, hvis de ikke er helt tætte.

– Det kan være, man skal grave en rende, som leder vandet væk – eller lave en kant på ti centimeter rundt om kældertrappen, så vandet ikke kan løbe derned, siger Tue Patursson.

Powered by Labrador CMS