Denne stige er ikke som alle andre
Stigen er en blandt mange nye stiger, der skal forhindre drukneulykker.
En nyudviklet stige skal være med til at forhindre, at flere personer drukner i vandet på havnefronten i Aarhus. Aarhus Kommune skriver i en pressemeddelelse, at der bliver sat i alt 50 nye stiger op, og at stigerne er leveret af Trygfonden.
– Havnefronten i Aarhus tiltrækker mange mennesker til vandet til hygge og samvær. Men når flere mennesker færdes ved vandet, betyder det også, at der er større risiko for, at nogle falder i, og hvis uheldet er ude, er det vigtigt, at man har en reel mulighed for at komme op igen, siger René Højer, programchef i TrygFonden i pressemeddelelsen.
Newsbreak.dk har forgæves forsøgt at få en kommentar fra René Højer. Newsbreak.dk har heller ikke haft held til at træffe Bünyamin Simsek, rådmand i Teknik og Miljø, Aarhus Kommune, der også udtaler sig i pressemeddelelsen. Newsbreak.dk ville gerne have talt med René Højer og Bünyamin Simsek om, hvilke ulykker de nye stiger kan være med til at forhindre.
Gennem de seneste år har der været flere ulykker i Aarhus, hvor en person er faldet i vandet på egen hånd for siden at blive fundet død. Spørgsmålet er, om ulykker som den, der kostede Nick og den, der kostede Steffen livet, kunne være undgået, hvis de nye stiger havde været til rådighed.
Lyser i mørke
Det særlige ved stigerne er, at de lyser i mørke. I pressemeddelelsen kan man læse, at TrygFonden de seneste år har testet stigerne i brug, hvor man blandt andet har justeret på, hvor kraftigt stigerne skal lyse i mørke.
– Vi er meget opmærksomme på, hvordan vi kan øge sikkerheden ved havnefronten, uden at vi sætter hegn op over det hele. Et enkelt tiltag kan ikke stå alene, og derfor er vi meget glade for samarbejdet med Østjyllands Brandvæsen og TrygFonden og ikke mindst for, at vi nu får opsat yderligere 50 nye synlige redningsstiger langs havnefronten og på Aarhus Ø, siger Bünyamin Simsek i pressemeddelelsen.
Modstander af hegn
Netop hegn er en anden løsning på det problem, stigerne altså også skal være med til at løse, men kommunen har før tøvet med at sætte for mange hegn op i byen. I december valgte man at stille hegn op på Europaplads i byen, men dengang blev det også gjort klart fra kommunens side, at havnefronten ikke bliver hegnet ind.
– Ideen er netop, at vi skal have byen til vandet, og vandet til byen, og derfor skal vi ikke hegne det hele ind, sagde Finn Bruun Ravnsbæk, projektchef ved Aarhus Kommune, til TV2 Østjylland i december 2018.
TV2 Østjylland har talt med Lone Mossin, projektchef i Østjyllands Brandsvæsen, om de nye stiger. Hun peger på, at de har en fordel over andre hegn, der ikke lyser i mørke.
– Den synlige sikkerhed, og det, at man giver folk en chance for at redde sig selv, har stor betydning, siger Lone Mossin til TV2 Østjylland.
Øger sikkerheden
Om de nye stiger kan hjælpe et menneske, der falder i vandet midt om natten, det er usikkert, men ifølge Lone Mossin er stigerne med til at øge sikkerheden der, hvor de hænger.
Ifølge Aarhus Kommune sker en fjerdedel af alle drukneulykker i Danmark i havne, og de sker typisk, når folk færdes allene i mørket, hvor de pludselig falder i vandet.
Den specialdesignede stige er synlig fra land og vand, og den er bygget til at være nem at klatre op ad.