Denne køkkenvane er farlig: En bakterie kan blive til seks millioner lynhurtigt

Hverken hakkebøffen eller kyllingen må være rosa indeni, advarer Fødevarestyrelsen i ny kampagne, der understreger vigtigheden af at gennemvarme maden.

Offentliggjort Sidst opdateret

Når man træder ind over hjemmets dørtærskel efter en lang dag, skal der helst ikke gå alt for længe, før der står et dampende måltid klar foran de sultne unger.

En lynstegt, rosa bøf eller kyllingelår, der viser sig at være røde helt inde ved benet, kan være nogle af konsekvenserne, når madlavningen skal klares i en ruf.

Tidligere undersøgelser har nemlig vist, at mange ikke gennemsteger deres burgerbøf eller kyllingelårene ordentligt ifølge Fødevarestyrelsen.

Derfor går Fødevarestyrelsen nu ud med kampagnen “Gode køkkenvaner”, der opfordrer danskerne til at gå til kamp mod bakterierne.

Rådene lyder blandt andet, at hverken hakkebøffen eller kyllingen må være rosa indeni, og at efterårsgryderetten skal være rygende og gennemvarm for at slå bakterierne ihjel.

Lars Münter, som er sekretariatschef i Rådet for Bedre Hygiejne, fortæller, at bakterierne kan risikere at gøre os syge.

– Det, der kan gå galt, er, at man ved at varme ting op eksempelvis i ovnen, i nogle sammenhænge skaber et rigtig godt miljø for bakterievækst, fordi de trives godt ved middelvarme, siger Lars Münter og fortsætter:

– Hvis det så ikke bliver varmet ordentligt igennem, får man faktisk givet bakterierne et boost og ikke slået dem ihjel. Derfor skal man have det varmet op over tærskeltemperaturen for at få slået bakterierne ihjel.

Skal nå 75 grader

Det hakkede kød skal ved gennemstegning nå en temperatur på 75 grader for at sikre, at bakterierne lader livet.

Lars Münters råd lyder, at man sikrer sig, at bøffen er gennemstegt, og at kyllingelåret ikke er rosa inde ved knoglen ved helt lavpraktisk lige at skære en bøf over eller skære ind til benet på kyllingen, før man serverer det.

Derudover er det vigtigt at få maden på køl hurtigt, lyder det fra Fødevarestyrelsen.

– Vi ved, at én bakterie kan blive til en million bakterier på seks timer, hvis maden står for længe og lumrer ved stuetemperatur. Dermed kan et hyggeligt måltid derhjemme blive fatalt for især små børn, ældre og svækkede, lyder advarslen fra dyrlæge i Fødevarestyrelsen Inge-Lis Kyllesbæk.

Det gælder om at få madens temperatur sænket relativt hurtigt for at standse bakterievæksten.

Temperaturen skal være sænket til 10 grader

En tommelfingerregel er, at temperaturen skal være sænket til cirka ti grader, to-tre timer efter at maden er taget af kogepladen, forklarer Inge-Lis Kyllesbæk Andersen.

Man kan speede nedkølingen af de varme madvarer op ved lige at lade gryden dampe af og herefter omhælde maden eksempelvis til et stort fladt fad. Alene omhældningen hjælper til at sænke temperaturen, ligesom den store overflade på fadet sikrer, at maden damper hurtigere af.

– Når det så lige er dampet af på køkkenbordet, kan man dække det til og stille det i køleskabet, siger Inge-Lis Kyllesbæk.

Man kan også stille gryden ud for at dampe af på altanen i det kolde vintervejr, lyder opfordringen fra Fødevarestyrelsen.

Herunder kan du se gode råd til, hvordan du undgår salmonella.

I galleriet ovenfor kan du desuden se, hvordan du bedst muligt opbevarer fødevarer i forhold til både bakterier og miljø.

Powered by Labrador CMS