Denne gruppe har større risiko for kræft

Risikoen for at få blære-, modermærke-, prostata- og testikelkræft er øget for brandfolk på grund af jobbet

Offentliggjort Sidst opdateret

Brandfolk i Danmark udsættes under deres arbejde for mange påvirkninger, der øger risikoen for en række kræftformer.

Det viser en undersøgelse fra forskere fra Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning og en række andre forskere.

Øget med 37 procent

For brandfolk, der har arbejdet fuld tid inden for faget i over fem år, var risikoen for modermærkekræft øget med 37 procent.

Risikoen for at udvikle kræft i urinblære, prostata og testikler var også øget, men i mindre grad.

Undersøgelsen er baseret på næsten 12.000 danske brandmænd, der fik kræft i perioden 1968 til 2021. Brandfolkene er sammenlignet med en gruppe jævnaldrende erhvervsaktive mænd uden kræft.

Største i verden

- Undersøgelsen er en af de største i verden på det her område.

- Den bidrager med nyttig viden til yderligere afklaring af kræftrisici for danske brandfolk, siger seniorforsker Johnni Hansen. Han er en af forfatterne til undersøgelsen og har forsket i området i mange år.

I 2022 konkluderede Verdenssundhedsorganisationens kræftagentur IARC, at brandfolks arbejde øger risikoen for blærekræft og kræft i lungehinden.

Anerkendt som arbejdsskade

Brandfolks arbejde blev klassificeret som "med sikkerhed kræftfremkaldende" på IARCs liste over påvirkninger, der kan give mennesker kræft.

Det førte i 2023 til, at det blev muligt for brandfolk i Danmark at få anerkendt blærekræft eller kræft i lungehinden som en arbejdsskade.

Ændrer arbejdsvilkår

Ifølge Johnni Hansen er det vigtigt fremover at være opmærksomme på brandfolkenes arbejdsvilkår.

- Det er vigtigt, at vi følger gruppen af brandfolk, fordi deres arbejdsvilkår løbende ændrer sig. I mange lande er det for eksempel de senere år blevet mere almindeligt med store skov- og markbrande, som kan udsætte brandfolk for yderligere farer.

- Det er afgørende at følge helbredet hos brandfolkene for at få et bedre indblik i, hvilke risici der er ved deres arbejde, og hvordan de bedst beskytter sig mod dem, siger han.

Kræftrisiko blandt danske brandfolk

En stor undersøgelse viser, at danske brandfolk har øget risiko for flere kræftformer, herunder modermærkekræft, kræft i urinblære, prostata og testikler.

Undersøgelsen, der omfattede næsten 12.000 danske brandmænd fra 1968 til 2021, er en af de største i verden på området.

I 2023 blev det muligt for danske brandfolk at få anerkendt visse kræftformer som arbejdsskade, hvilket understreger behovet for bedre beskyttelse og overvågning af deres arbejdsvilkår.

Denne faktaboks blev genereret af Labrador AI og korrekturlæst af en journalist.

Powered by Labrador CMS