Denne dårlige vane skader dyr i naturen
Affald i naturen er både skidt for miljøet, dyrelivet og din oplevelse af naturen.
Danskerne er myldret ud i naturen de seneste måneder.
Rekordmange overnatter i shelter, laver bål under åben himmel eller lader ungerne brænde energi af på naturlegepladsen.
Den øgede aktivitet giver dog problemer med noget helt andet.
Se hvilke konsekvenser den dårlige vane har i galleriet oven for.
Mademballage overalt
Det skaber nemlig udfordringer med skrald og affald.
– Regnestykket er simpelt: Når der kommer flere mennesker ud i naturen, kommer der også mere affald, siger Lars Bendix Poulsen, der er specialkonsulent i Naturstyrelsen.
Her er mademballage en kedelig højdespringer.
For det kan godt være, at det er hyggeligt med picnic i parken eller grill på stranden, men foliebakker, engangsservice, madpapir og plastik fra take-away er også det, der flyder mest af i naturen.
– Det gælder især ved sheltere, parkeringspladser, bålpladser og mødesteder på stranden. Alle steder, hvor folk samles, der samles affaldet også, siger Lars Bendix Poulsen.
Farligt for dyr
Det er ikke bare grimt for øjet. Det skaber også problemer for skovens dyr, fortæller Michael Carlsen, der er biolog ved Dyrenes Beskyttelse.
Deres dyreambulance bliver ofte kontaktet angående dyr, som har viklet sig ind i affald eller stukket hovedet igennem noget, som har sat sig fast.
– I nogle tilfælde er vi simpelthen nødt til at aflive dyret, fordi det har vredet sig så meget for at komme fri, at snoren eller dåsen har gnavet sig ind i muskler og sener, siger han.
Det kan være snore til plastiknet, hanke, reb eller snor. For fuldstændig som med børn gælder det, at man kan blive overrasket over, hvilke løsdele der ryger i munden – eller kan ende om halsen.
– Alene det, at affaldet bliver hakket i stykker af en sulten måge, kan gøre, at kanterne bliver skarpe, eller at andre dyr kan vikles ind i det. Især hvis der har været mad i, så det lugter spiseligt, siger Michael Carlsen.
På længere sigt vil det også forurene, fordi plastikposen ender som mikroplast i havet eller i maven på det dyr, som har spist det.
Ingen gider at bære
Til gengæld er løsningen simpel: Alt, hvad du tager med ud, skal også med hjem. Så vær forudseende, når du pakker tasken.
– Hav et par bæreposer liggende. Problemet opstår typisk, når man skal hjem, og ingen gider at bære. Men hvis man er lidt forberedt, kan man bedre fordele og håndtere affaldet, siger Lars Bendix Poulsen.
Vær også opmærksom på det affald, som kan virke tilforladeligt.
Skraldeposen bliver let sprættet op af måger, hvis den dumpes ved siden af en overfyldt container.
Og selv naturlige materialer som wc-papir og madrester er længe om at blive nedbrudt.
– Så tag alting med helt hjem. Hundelorteposen eller skraldeposen gavner ingen, hvis den efterfølgende smides i skovbrynet, siger Lars Bendix Poulsen.