Denne børnesygdom regnes som den farligste: Disse tegn skal du kende

Mæslinger regnes både som den mest ubehagelige og farligste af de traditionelle børnesygdomme. Her kan du se symptomerne på sygdommen, hvordan den smitter og behandles samt læse om vaccination mod mæslinger.

Offentliggjort Sidst opdateret

Mæslinger er den mest smitsomme af de almindelige børnesygdomme ifølge Statens Serum Institut.

Den regnes desuden som den farligste af de børnesygdomme, der giver udslæt, fordi sygdommen kan give komplikationer som lungebetændelse, mellemørebetændelse og betændelse i nervesystemet ifølge Netdoktor.

Selvom den regnes som en børnesygdom, kan mæslinger ramme både børn og voksne.

Symptomer på mæslinger

I starten kan det være svært at skelne symptomerne på sygdommen fra en ganske almindelige forkølelse, influenza eller halsbetændelse. Det er som regel først, når barnet begynder at få kløende udslæt, at man kan være sikker på, at barnet er smittet.

Ved den mindste mistanke om mæslinger skal man sørge for, at gå til læge med barnet, anbefaler Apoteket.dk.

I galleriet ovenfor kan du se flere af de typiske symptomer på den potentielt farlige børnesygdom.

Sådan smitter mæslinger

Sygdommen smitter gennem den såkaldte Morbillivirus, som ifølge Statens Serum Institut er et af de mest smitsomme virusser, der findes i verden.

Patienter med børnesygdommen kan smitte fra de første symptomer viser sig og indtil fire dage efter, at udslættet er begyndt at lægge sig.

Til gengæld kan man glæde sig over, at hvis ens barn først en gang har haft sygdommen, kan det aldrig få det igen. Man bliver nemlig livsvarigt immun overfor sygdommen, hvis man blot har haft den én gang ifølge Netdoktor.

Behandling af mæslinger

Da der er tale om en virusinfektion, virker en antibiotikakur ikke.

Derfor er den bedste behandling mod sygdommen, at lindre på symptomerne og vente på, at kroppens immunsystem selv slår infektionen ned.

Børnesygdomme

Der findes forskellige typer af børnesygdomme i Danmark. Der er de klassiske, man kan blive immun overfor, hvis man overlever smitte, og en del af dem hænger sammen med de børnesygdomme, der er en del af børnevaccinationsprogrammet.

Der findes også andre sygdomme, der primært rammer børn. Du kan læse mere om dem ved at følge de nedenstående links til vores artikler om emnet.

Difteri
Stivkrampe
Polio
Kighoste
Hib meningitis
Meningitis via pneumokokbakterien
Mæslinger
Fåresyge
Røde hunde
Livmoderhalskræft
Hånd-fod-mund-syge
Skoldkopper

Netdoktor anbefaler, at man lægger barnet i et køligt værelse, hvor lyset ikke er for skarpt.

Det er vigtigt, at man kun giver hostestillende eller febernedsættende medicin, hvis man har en aftale med barnets læge om det.

Vaccination mod mæslinger

Den bedste måde at forebygge sygdommen på er via den såkaldte MRF-vaccine.

I Danmark får børn typisk vaccinen i perioden fra de er 12 måneder til fire år gamle.

Vaccinen beskytter desuden mod fåresyge og røde hunde.

Powered by Labrador CMS