Den store smagstest: Fiskefilet
Madens Verden har lavet en smagstest af fiskefilet. Se her hvad forskellen er og hvilken, der er smagsdommerens testvinder.
Der er god grund til at lave en smagstest af fiskefilet. Fiskefilet smager skønt på både frokostbordet og til aftensmad.
Det er en klassiker til påske- og julefrokosten og smager fantastisk i et stjerneskud eller med eksempelvis kartofler og friske grøntsager til.
Fisk er desuden sundt, og de fleste af os bør spise mere fisk ifølge kostrådene. En nem måde at få spist mere fisk på, kan netop være fiskefileten, der kan købes på frost i de fleste supermarkeder og let tilberedes hjemme.
Men hvor stor er forskellen på de frosne fiskefileter fra supermarkedet mon? De svinger en del i pris, så kan det svare sig at købe de dyre?
Fødevareekspert og smagsdommer Charlotte Mithril har lavet en smagstest af fiskefilet og smagt på seks forskellige slags for at finde ud af, hvad forskellen er, og hvilken der smager bedst.
Den gode fiskefilet
En god paneret fiskefilet er sprød på overfladen og med en panering, der er tilpas saltet og ikke smager for meget af fedtstof.
Der skal være en god sammenhæng mellem mængden af panering og fisk, så fiskesmagen ikke drukner i panering.
Fisken skal være fast i konsistensen og ikke falde fra hinanden, når du skærer i den. Og så skal fisken selvfølgelig smage frisk.
I denne smagstest af fiskefilet kan du se, hvad der karakteriserer seks forskellige ovnklare fiskefileter i forhold til smag og konsistens.
Smagstest af fiskefilet
Vi har testet ovnklare fiskefileter, der kan købes frosne i et normalt supermarked. Ovnklare fiskefileter er tilsat olie, så de er lige til at putte i ovnen.
Vi har købt seks forskellige varianter og tilberedt dem efter anvisning på pakken. De er derefter smagt ved blindsmagning og vurderet i forhold til udseende, konsistens, lugt og smag. Efter smagstesten er der set på produktets indhold, pris, mærkninger osv.
Ud fra den samlede bedømmelse er fiskefileterne blevet inddelt i følgende kategorier:
* * * * * Bedst
* * * * Over middel
* * * Middel
* * Under middel
* Dårligst
Se hvilken bedømmelse den enkelte fiskefilet får i galleriet over artiklen
Kæmpe forskel i smag
Som det ses af testens resultat, er der stor forskel på smagen i de forskellige fiskefileter. De seks varianter er delt i to lejre og ligger enten meget højt i smagstesten eller meget lavt, mens ingen af fiskefileterne får en middel bedømmelse.
Ud af de seks varianter skiller to sig markant ud smagsmæssigt: Navito Panerede Rødspættefileter og Royal Greenland Danske Middagsrødspætter. De har en god smag af frisk fisk og en lækker sprød panering, der er afbalanceret i forhold til mængden af fisk.
Derimod er alle de andre varianter under middel smagsmæssigt og to så ringe, at de får en delt sidsteplads: Fish! Fiskefilet og Royal Greenland Ovnklare fiskefileter smager simpelthen af gammel fisk, og fisken er usammenhængende og med forskellig farve, og ser ud som om den er sammensat af fiskestykker.
Dyrt er godt, men ikke altid
De to fiskefileter, der får bedst bedømmelse (Navito Panerede Rødspættefileter og Royal Greenland Danske Middagsrødspætter) er testens dyreste til henholdsvis 11 og 12 kroner per 100 gram. Det er samtidig de to varianter med mest fisk (65 procent), og de er begge lavet med rødspættefileter, mens de andre er lavet med skrubbefileter eller ising. Disse faktorer kan naturligt have en indflydelse på prisen.
Dog kan du ikke altid regne med, at dyrt er godt. De to dårligst bedømte fiskefileter er nemlig ikke de billigste. Royal Greenland Ovnklare fiskefileter, der ligger helt i bunden af smagstesten, koster næsten det samme som testens vinder, nemlig 10 kroner per 100 gram.
Testens billigste fiskefilet, Golden Choice Panerede Fiskefileter, kan fås for knap 4 kroner per 100 gram, men smagen er kedelig, og den får en bedømmelse under middel.
Hvor kommer fisken fra?
Som nævnt, indeholder de forskellige fiskefileter forskellig fisk. De to bedst bedømte fiskefileter er lavet på rødspætter, testens billigste er lavet på ising, mens resten er lavet på skrubber.
Men også hvor fiskene kommer fra, er der forskel på. De to billigste varianter (Golden Choice Panerede Fiskefileter og Fish! Fiskefilet) er begge fisket i farvande uden for Danmark, mens resten alle er fra de danske farvande.
Både fiskeart og oprindelse har naturligt en indflydelse på både pris og smag.
Og der er endnu en grund til at vælge de to bedst bedømte fiskefileter (Navito Panerede Rødspættefileter og Royal Greenland Danske Middagsrødspætter). De har nemlig begge MSC-mærket, der betyder, at de er fisket på en bæredygtig måde.
I denne smagstest af fiskefilet, er det de to eneste varianter, der har MSC-mærket.
Fra rene råvarer til kemi
Laver du selv en paneret fiskefilet skal du typisk bruge fiskefilet, æg, hvedemel, rasp og salt. Mere behøves ikke. Men ser man på ingredienslisten på de forskellige frosne varianter i denne smagstest af fiskefilet afsløres, at ingredienslisten ser noget anderledes ud.
Ud over selve fisken og den olie, der er tilsat for, at de er ovnklare, så består de panerede fiskefileter typisk af hvedemel, kartoffelstivelse, salt, gær, sukker og hvedegluten. Dette er det mest positive eksempel som de to bedst bedømte varianter samt Royal Greenland Store fiskefileter indeholder.
Værre står det til med nogle af de andre varianter. Der er tilsat aroma til Royal Greenland Ovnklare fiskefileter, mens testens billigste fiskefilet fra Golden Choice indeholder både maltodextrin, modificeret hvedestivelse, majs og fortykningsmiddel E466.
Vil du have rene råvarer, der minder om den hjemmelavede fiskefilet, er der altså kun en løsning: Lav den selv. Det tager kortere tid end man skulle tro, og du kan få den lige som du vil. Prøv for eksempel denne opskrift på en perfekt paneret fiskefilet:
Sådan har vi gjort
Vi har testet fiskefilet, der kan købes i almindelige supermarkeder. Vi har valgt ovnklare fiskefileter, der købes på frost og tilberedt dem efter anvisning på pakken.
Fiskefileterne er smagt blindt, det vil sige uden at vide, hvilke produkter, der smages. De fik tildelt trecifrede tilfældige tal, og blev smagt i tilfældig rækkefølge. Mellem hver smagsprøve, blev mund og sanser renset med knækbrød og vand, og der blev jævnligt holdt pauser.
Fiskefileterne blev vurderet ud fra følgende egenskaber: Udseende, konsistens, lugt og smag.
Generelt om vores smagstest
Vores smagstest foretages af fødevareekspert Charlotte Mithril, der har arbejdet med smag og sensorik gennem de sidste 15 år. Hun har blandt andet udviklet smagstests og været smagsdommer for Forbrugerrådet TÆNK, undervist og forsket i smag og sensorik som lektor i fødevarevidenskab, samt udført smagstest og trænet nye smagsdommere hos Pernod Ricard.
Alle smagstest foregår som blindsmagninger, det vil sige uden kendskab til, hvilket mærke der er tale om, hvem der har produceret det, hvordan indpakning ser ud osv. På denne måde undgås, at forudindtagede holdninger kan påvirke resultatet af smagstesten.
Smagstesten er en fagligt funderet, men subjektiv bedømmelse af smagsegenskaberne i de testede produkter.
Denne smagstest er leveret af MadensVerden.dk