Den store hackersag nærmer sig afgørelsen
Bevisførelsen i CSC-hackersagen slutter tirsdag, og så skal anklager og forsvar i gang med at procedere.
Efter 11 retsmøder, en stribe vidner og utallige sider spækket med teknikaliteter nærmer den store CSC-hackersag sig nu sin afslutning ved Retten på Frederiksberg.
Sagen har siden sin begyndelse i starten af september afdækket alvorlige sikkerhedsbrist hos statens it-leverandør CSC, og politiet er blevet kritiseret for mangelfuld efterforskning.
Tirsdag formiddag bliver sagens sidste vidne afhørt, og over middag skal vicestatsadvokat Anders Riisager og senioranklager Maria Cingari så argumentere for, hvorfor de tiltalte skal findes skyldige.
Senere på ugen bliver det forsvarsadvokaterne Luise Høj og Michael Juul Eriksen, som skal forsøge at overbevise retten om det modsatte.
De tiltalte, den svenske internetaktivist og tidligere hackerdømte Gottfrid Svartholm Warg og den 21-årige dansker JKT, er tiltalt for at stå bag det hidtil største elektroniske indbrud i offentlige registre herhjemme.
Det drejer sig blandt andet om politiets kriminalregister over dømte personer og det såkaldte Schengen-register over internationalt efterlyste personer.
Oplysningerne blev opbevaret i et stort IBM-dataanlæg hos CSC i Valby – en såkaldt mainframe. Her fik gerningsmanden – måske har der endda været flere – adgang via en sårbarhed i systemet adgang i april 2012.
Gottfrid Svartholm Warg, som er dømt for hacking i en lignende sag i Sverige mod firmaet Logica, som er den svenske pendant til CSC, erkender, at det er hans computer, som er blevet brugt til indtrængningen.
– Temaet for min procedure vil være, at computeren har været fjernstyret, og at det ikke er min klient, som står bag, fortæller forsvarsadvokat Luise Høj til Ritzau.
Politiets teknikere og Forsvarets Efterretningstjenestes Center for Cybersikkerhed har vurderet, at fjernstyring har været usandsynlig. Men i den svenske sag blev Warg faktisk delvist frifundet, fordi man ikke kunne udelukke, at computeren havde været underlagt fjernstyring ved et hackerangreb mod banken Nordea.
Advokat Michael Juul Eriksen forsvarer den unge dansker JKT, som også kræver frifindelse.
– Min procedure vil handle om, at min klient jo erkender at have deltaget i en chat i februar, hvor man via nogle brugernavne har forsøgt at få adgang til CSC’s systemer. Men det egentlige angreb er først sket i april og er foregået på en hel anden måde, fortæller Juul Eriksen til Ritzau.
Der ventes dom i CSC-sagen 31. oktober.
/ritzau/