Den hyppigste årsag til rejsningsproblemer

Åreforkalkning er blandt de hyppigste årsager til rejsningsproblemer. Men psyken kan også være en blokerende faktor.

– Hvis manden ikke kan få rejsning eller på anden vis præstere seksuelt, så bliver det af kvinden ofte tolket som et tegn på, at hun ikke er attraktiv. Det skaber yderligere pres på manden, når han ikke føler sig i stand til at tilfredsstille sin kvinde, siger sexolog Christiane Meulengracht. Genrefoto. KLIK for gode råd og spørgsmål du kan stille dig selv.
– Hvis manden ikke kan få rejsning eller på anden vis præstere seksuelt, så bliver det af kvinden ofte tolket som et tegn på, at hun ikke er attraktiv. Det skaber yderligere pres på manden, når han ikke føler sig i stand til at tilfredsstille sin kvinde, siger sexolog Christiane Meulengracht. Genrefoto. KLIK for gode råd og spørgsmål du kan stille dig selv.
Offentliggjort Sidst opdateret

Selv om knap ni ud af ti mænd mener, at et godt sexliv er særdeles vigtigt, har næsten hver tredje oplevet præstationsproblemer.

Det viser befolkningsundersøgelsen af danskernes sexliv, projekt Sexus, som Statens Serum Institut og Aalborg Universitet for nylig har offentliggjort.

Artiklen fortsætter under videoen

Ifølge læge og specialist i klinisk sexologi Jesper Bay-Hansen, indehaver af Klinik for Sexologisk Rådgivning og Samtaleterapi, er det langt mere almindeligt, end de fleste går og tror.

– Det rammer alt fra yngre mænd med relativt få erfaringer til modne mænd, som efter mange års samliv kommer på datingmarkedet igen.

– Men er lidelsespresset konstant eller hyppigt tilbagevendende over en længere periode, kan det være, man skal søge professionel hjælp. For der er håb, siger Jesper Bay-Hansen.

Fysiologien spiller en rolle

Cirka 80 procent af alle rejsningsproblemer skyldes fysiologiske årsager som nerveskader, hormonforstyrrelser og åreforkalkning, som er den hyppigste årsag.

– Det rammer alle kar i kroppen, men tilstopper først de mindste, som blandt andet sidder i penis og svulmelegemerne.

– Så man kan gøre meget for sin generelle sundhed ved at dyrke motion, spise sundt, sove godt, tabe sig og stoppe med at ryge, siger Jesper Bay-Hansen.

Han tilføjer, at åreforkalkning også kan hænge sammen med andre sygdomme som forhøjet blodtryk og sukkersyge og med tilstande som overvægt og fysisk inaktivitet.

Også alkohol, stofmisbrug og medicin kan påvirke potensen.

Der kan være flere årsager

Oftest er der flere faktorer i spil. Og det er ikke altid udelukkende fysiske faktorer. Psyken kan også spille ind.

Det kan være kroppens måde at sige fra over for arbejdspres, manglende søvn, samlivsproblemer og eksistentielle kriser.

Det kan komme i karambolage med mændenes egne ambitioner om at have styr på hele og samtidig altid være toptunet til at gøre sin kvinde glad, forklarer parterapeut og sexolog Christiane Meulengracht.

– Nogle er klar til sex, bare de tænker på bryster. Men det er så sandelig ikke alle. Og den gruppe kan føle sig som en fiasko, der ikke er i stand til at leve op til det mandlige ideal og tilfredsstille en kvinde, siger Christiane Meulengracht.

– Mænd er ikke opdraget i samme grad som kvinder til at tale om følelser og udfordringer i sexlivet og parforholdet. Det er et tabu for mange. Men de er langtfra alene, siger hun.

Sådan gør du

I arbejdet med sine klienter ser Jesper Bay-Hansen på deres sextillid – selvtilliden i soveværelset – og beder dem se tilbage på tidligere seksuelle succeser.

– Ofte har manden urealistiske forventninger og læner sig op ad, hvad de har set i pornoens verden af veludrustede mænd, der kan blive ved og ved, og altid leverer varen, siger Jesper Bay-Hansen.

Men der er også mænd, som er hæmmet af enkeltstående oplevelser. Det kan være, han har fået at vide, at han er dårlig i sengen, for lille eller kommer for hurtigt.

– Det kan vidne om partnerens manglende empati, forståelse og kendskab til, at kroppe ser forskellige ud, og at der er mange måder at elske på, og at dette handler om teamwork.

– Så det terapeutiske værktøj er ofte at nuancere virkeligheden. Desværre husker hjernen oftere de negative oplevelser meget bedre end positive oplevelser, siger Jesper Bay-Hansen.

Kilde til galleri: “Hvad alle bør vide om mænd. Pik, potens og parforhold” af læge og klinisk sexolog Jesper Bay-Hansen.

Powered by Labrador CMS