Delte dødsangst på TV

Det var vigtigt for Helle Schou Jeppesen og Line Maria Sørup at sætte fokus på type 2-diabetes, derfor var de med i dokumentaren på TV 3.

Line Maria Sørup er diabetiker. Hun ændrede sit liv i forbindelse med coronakrisen. KLIK VIDERE OG SE FLERE BILLEDER. Foto: Truls Kahlbom/ Nent Group
Offentliggjort Sidst opdateret

Lørdag er dokumentaren Leve uden at dø – pandemien med diabetes blevet vist på TV 3. Her fortæller en række skandinaviske diabetikere om, hvordan de har oplevet livet under corona-pandemien. De er nemlig kronisk syge og i særlig risiko for at blive ramt af Covid-19.

To af de deltagende var danske Helle Schou Jeppesen og Line Maria Sørup, der i en årrække har haft type 2-diabetes.

For begges vedkommende var årsagen til, de ønskede at deltage i dokumentaren, at de havde lyst til at sætte mere fokus på netop den sygdom, som de lever med.

Mere om type 2-diabetes

Helle Schou Jeppesen har siden 2015 levet med type 2-diabetes, men hun har oplevet, at der på mange måder findes mere materiale om de diabetikere, der lever med type 1. Det var hendes bevæggrund for at være en del af dokumentaren.

– Det er for at sætte fokus på diabetes. Der er for lidt fokus på type 2-diabetes. Det er egentlig ikke, fordi jeg har lyst til at være i centrum, jeg havde egentlig mest lyst til at være anonym, siger hun til Newsbreak.dk.

Men selskabet bag dokumentaren fik alligevel overtalt hende på baggrund af én vigtig ting.

– Jeg tænkte egentlig, at ingen kunne bruge min angst til noget. Men hvad nu hvis der er er andre, der har det ligesom mig?, siger den 62-årige.

Hun har altid gået meget op i at støtte op om forskningen på området, og dermed også at støtte op om, at der skal mere fokus på type 2-diabetes.

Kan ikke sige nej

Line Maria Sørup havde mange af de samme overvejelser som Helle Schou Jeppesen, men modsætningsvis var hun stålfast omkring sin deltagen.

– Jeg kan ikke sige nej til sådan noget, siger hun til Newsbreak.dk og fortsætter:

– Diabetes er blevet min mærkesag. Jeg er sådan én, der altid har haft en mærkesag. Engang solgte jeg smykker til fordel for fadderbørn, men nu er det diabetes.

Den 45-årige er administrator i Facebookgruppen Diabetes 2 – Danmark, hun kalder for “det sjoveste fællesskab i hele verden”, mens hun også står bag hjemmesiden af samme navn. Hun er derudover blogger for Diabetesforeningen.

Men det var igennem hendes Instagram, at hun blev shanghajet til at være en del af dokumentaren.

Hun mener ligesom Helle Schou Jeppesen, at der netop mangler fokus på type 2-diabetes.

– Vi har ikke vores eget show, der kan samle penge ind. Der er ikke rigtig nogen, der gider at høre om os. Vi har brug for én, der kan tale vores sag, siger hun.

En tryg oplevelse

Som det fremgår af dokumentaren har Helle Schou Jeppesen været særligt påpasselig i forbindelse med coronavirus. Hun fortæller meget ærligt, at pandemien skræmte hende fra vid og sans, fordi hun anså sig selv for at være i risikogruppen.

Derfor var det også med en vis urolighed, at hun skulle byde et tv-hold velkommen i sit hjem. Et hjem som hun i en lang periode har isoleret sig i.

– Dagen før tænkte jeg, at jeg melder fra, men jeg har trods alt lidt moral. Men det var heldigvis en meget positiv oplevelse, siger hun og fortsætter:

– De gik meget op i, at det skulle være trygt for mig. De blev ved med at sige, at jeg skulle sige til, hvis der var noget.

Desuden foregik interviewet udenfor og med behørig afstand, hvilket lettede den 62-åriges angst.

Line Maria Sørup oplevede også, at besøget af tv-holdet var positivt.

– De var enormt søde, siger hun og fortsætter:

– Det var helt sikkert en fordel, at Peter Jhide, der stod for interviewet, selv har type 1-diabetes. Vi talte om hverdagen som diabetiker, og i pauserne snakkede vi om forskellene på type 1- og type 2-diabetes.

Hun nævner også, at tv-holdet var meget gode til at tage hensyn til hende, og at hun skulle have en god fornemmelse omkring det.

Powered by Labrador CMS