De er mere beskidte end toilettet

Ny undersøgelse viser, at dine handsker er mere beskidte end dit toilet. Vask hænderne, lyder rådet.

Dine handsker kan være en helt utrolig bakteriebombe, viser ny undersøgelse. Klik videre og se, hvor det står værst til, og hvad du kan gøre. Foto: Scanpix
Dine handsker kan være en helt utrolig bakteriebombe, viser ny undersøgelse. Klik videre og se, hvor det står værst til, og hvad du kan gøre. Foto: Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

Handsker er en særdeles godt skjult bakteriebombe, viser en ny undersøgelse fra hygiejnevirksomheden Initial, der fra tid til anden undersøger bakterieforhold i forskellige sammenhænge. Som så ofte før er resultaterne offentliggjort i en pressemeddelelse, og det er overraskende ulækkert.

Den gennemsnitlige handske er ikke mindre end fem gange så beskidt som det gennemsnitlige toiletbræt, viser den nye undersøgelse, der er foretaget på omkring 50 handsker i Storbritannien. Der er som sådan ikke noget, der tyder på, at briters håndhygiejne generelt er dårligere end danskeres.

Undersøgelsen af handskerne er foretaget med en ATP-test af de 50 handsker. Testen måler antallet af mikroorganismer på en overflade. Når man måler renheden på en overflade med en ATP-test, kan overfladen betegnes som ren, hvis antallet af enheder er mindre end 200. Er antallet mellem 200 og 500, er der tale om middelmådig renhed, mens den kategoriseres som beskidt, hvis antallet af enheder er over 500, forklarer Initial.

Et gennemsnit af de testede handsker viste et særdeles højt beskidt tal. Hele 1040 enheder lød gennemsnittet på, og det er altså set i lyset af, at der på et gennemsnitligt toiletbræt kan måles omkring 200 enheder.

– Det er faktisk en smule skræmmende, så dårlige vi er til at holde vores handsker rene – og dermed selvsagt også vores hænder. Vi ved, at omkring 80 procent af alle infektioner spredes via hænderne, og derfor er rene hænder det vigtigste værktøj til at undgå forkølelse og sygdom i særligt vintermånederne, siger biolog fra Initial Maria Brix Balle i pressemeddelelsen.

Hun råder af samme årsag folk, der bruger handsker, til at vaske hænderne bedre. Dermed smitter skidtet ikke af inde i handskerne, hvor det har svært ved at komme væk fra igen. I samme test blev det nemlig opdaget, at der rent faktisk var flere levende enheder inde i handskerne end udenpå.

En anden udfordring er, at de færreste vasker deres handsker regelmæssigt. En ligeledes ny Initial-undersøgelse blandt 1500 briter viser, at knap to ud af tre vasker deres handsker sjældnere end en gang om måneden, og 15 procent af de adspurgte har aldrig vasket deres handsker.

Powered by Labrador CMS