De årelange atomforhandlinger med Iran

Forhandlingerne mellem seks stormagter og Iran om landets atomprogram er inde på opløbstrækningen, men det er uvist, om deltagerne når i mål. Foto: Carlos Barria/Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

Det startede med støtte fra USA – siden kom sanktioner fra FN

Tirsdag har Iran og stormagterne fra FN indgået en længe ventet atomaftale, der har været arbejdet hen imod i adskillige år. En tidslinje over Irans atomprogram:

1967: Iran åbner et forskningscenter for atomkraft – med støtte fra USA.

1974: Landet bebuder, at der skal bygges 23 atomanlæg, men den plan udskydes fem år senere med den iranske revolution i 1979, og besættelsen af den amerikanske ambassade i landet sætter forholdet til USA på køl.

1984: USA sætter Iran på listen over lande, der støtter terror. Der indføres samtidig sanktioner, og i 1992 forbyder USA salg af varer og teknologi, der kan bidrage til Irans våbenprogram.

2002: Terrorgruppen Mujahideen-e Khalaq meddeler, at Iran bygger atomfaciliteter to steder i landet. Året efter vedtager Det Internationale Atomagentur en resolution, som kræver, at Iran dropper forsøg på at berige uran. Iran tillader i første omgang inspektører adgang, men afviser efterfølgende at lade dem kontrollere atomanlæggene.

2006: FNs sikkerhedsråd vedtager enstemmigt en resolution, der pålægger Iran sanktioner, som strammes i de følgende år.

2012: EU forbyder alle medlemslande at importere olie fra Iran.

2014: Forhandlingerne mellem de fem permanente medlemmer af FNs sikkerhedsråd plus Tyskland og Iran indledes for alvor i januar. I slutningen af året sætter parterne 31. marts 2015 som deadline for en aftale. Siden blev deadline udskudt, og parterne har forhandlet løbende frem til juli.

2015: Aftalen lander tirsdag 14. juli på den 18. dag efter næsten uafbrudte forhandlinger i Wien.

Kilde: TV2, DR og Berlingske.

Powered by Labrador CMS