DBU kæmper for at vælte favoritten Blatter

Foto: KHALED DESOUKI/Scanpix.
Offentliggjort Sidst opdateret

DBU-formand Jesper Møller vil af med Sepp Blatter som Fifa-præsident og er glad for, at der bliver valgkamp.

Det kræver stemmer fra 105 af de 209 medlemslande i det internationale fodboldforbund Fifa at få væltet Sepp Blatter som præsident.

Det bliver uhyre svært. Men til trods for Blatters favoritrolle kæmper formand i Dansk Boldspil-Union (DBU), Jesper Møller, fortsat for at få ny præsident.

– Vi og andre lande i Europa kritiserer Fifa i forhold til good governance, gennemskuelighed, transparens og åbenhed. Det tror vi simpelthen ikke på, at vi kommer videre med det, før vi får skiftet Blatter ud.

– Jeg kan ikke støtte Blatter, det ved han godt. Det er han helt klar over, det tager han stille og roligt. Sikkert fordi han er storfavorit, siger Møller.

Afrikas medlemslande står bag Blatter

Så sent som i tirsdags bekræftede det afrikanske fodboldforbund, CAF, at Afrikas 54 medlemslande står bag den 79-årige schweizer ved valget i Zürich 29. maj.

– Det kommer slet ikke bag på os. Afrika er nok den mest sikre konføderation, og han får 54 stemmer. Det kan godt være, at en eller to smutter, men så heller ikke flere, vurderer Møller.

Han er tilfreds med, der stadig er tre modkandidater til Blatter: Den tidligere stjernespiller Luis Figo, Jordans prins Ali Bin Al Hussein samt den hollandske fodboldpræsident Michael van Praag.

Møller har ved Uefas kongres i slutningen af marts overtalt den jordanske prins og van Praag til at komme til København senere i april for at lære dem bedre at kende.

– Det er godt, vi får en valgkamp. Hvis vi får én af de tre valgt, vil det være helt fint. Jeg kommer til at stemme på en af de tre, forsikrer Møller.

Flere afstemningsrunder

Valgsystemet i Fifa fungerer således, at der vil være flere afstemningsrunder – startende med alle fire kandidater. Den kandidat med færrest stemmer sorteres fra inden den næste runde.

– Jeg kan komme til at stemme på alle tre, hvis tingene udvikler sig sådan, siger Møller.

Han har forsøgt at samle ni lande – de seks nordiske samt de tre baltiske lande – om en fælles kurs frem mod kongressen.

– Der har været bekymring for, at vi splitter vores stemmer med denne metode. Det gør vi ikke. Vi skal nok komme til at samle vores stemmer, lover DBU-formanden.

– Ikke fordi vi skal stemme på den samme kandidat, men i hvert fald for at sikre den her valgkamp og demokratiske proces, som vi er glade for i Danmark og de nordiske lande.

Samlet signal fra Nord- og Vesteuropa

Jesper Møller håber på den måde at kunne sende et samlet signal fra Nord- og Vesteuropa.

– Men vi er også begyndt at tænke videre nu. Hvad gør vi, hvis vi står i den situation, at Blatter bliver genvalgt, hvilket der er stor risiko for.

– Der er ved at brede sig en opfattelse af, at vi i Uefa har en forpligtelse til at få lagt en plan for, hvordan vi kommer tættere på de andre konføderationer.

– Vi oplever, at stemningen mellem Uefa og Fifa ikke er den bedste. Vi er nødt til – for fodboldens skyld – at komme tættere på hinanden og få genetableret en ordentlig dialog.

– Så vi kan udvikle Fifa og fodbolden bedst muligt. Den opfattelse er ved at brede sig, det kan jeg tydeligt høre i det centrale Uefa, fortæller Møller.

DBU vil først pege på en kandidat lige op til valget 29. maj.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS