Dårlige forældre: Her får børn ikke nok hjælp
Den digitale tyv går ofte efter det svageste led, som er børnene. Forældrene skal mere på banen, mener Børns Vilkår.
Børn er lette ofre for kriminalitet på nettet, hvor de for eksempel snydes til at afgive personlige oplysninger, eller til at trykke på links, der kan give hackere adgang til deres computere.
Men mange børn ved ikke bedre, og derfor er der et behov for, at forældre får en hjælpende hånd, så de bedre kan tale med deres børn.
Artiklen fortsætter efter videoen
I galleriet kan du læse om de ting, som du skal sikre dit barn imod på nettet.
Som i trafikken
Det er forældrenes ansvar at klæde deres børn på, så de kan bevæge sig sikkert på internettet.
Derfor skal forældre være bedre til at tale med deres børn om netop dette, fortæller direktør i Børns Vilkår Rasmus Kjeldahl.
– Lige så meget som vi lærer vores børn at færdes sikkert i trafikken, er det i dag også en del af forældreopgaven, at vi lærer vores børn at færdes sikkert på nettet, siger han.
Manglende kompetencer
Han forklarer, at det bunder i, at forældrene ikke har evnerne til at tale med deres børn om sikkerhed i cyberspace.
Men det skal Børns Vilkår nu være med til at give dem.
– Børnene er rykket ud på internettet, og derfor rykker forældrerollen også derud. Men mange forældre har ikke kompetencerne til at tale med deres børn om det digitale liv – og det vil vi så give dem, siger Rasmus Kjeldahl.
Børns Vilkår og TDC Group har derfor lanceret en kampagne, der skal klæde forældre bedre på, så de ved, hvilke farer der lurer på nettet – og hvordan de skal håndtere dem.
Mød forældrene
Selv om kampagnen er et fint initiativ, kan en kampagne ikke alene løse den udfordring, der er med børns onlinesikkerhed.
Det mener Stine Liv Johansen, der er formand i Medierådet for Børn og Unge.
– Vi skal ud og være sammen med forældrene. Vi skal ud på forældremøder og have materialer med, så vi både kan komme i dialog med forældre, lærere og pædagoger.
– Der er noget her, vi bliver nødt til at diskutere på forældremøderne på lige fod, som vi diskuterer tidspunktet for at drikke alkohol, eller hvad en fødselsdagsgave skal koste, siger hun.
Medierådet for Børn og Unge arbejder blandt andet med at udvikle materialer til forældre med børn i grundskolen om børns digitale liv.
De har allerede udviklet en række materialer til mellemtrinet, men forhåbningen er, at der også kommer materialer til resten af grundskolen og børnehaverne.