Danskernes lyst til jobskifte topper igen efter krisen
Det seneste år har omkring hver fjerde lønmodtager fået nyt job.
I alt 636.674 lønmodtagere er begyndt på nyt arbejde fra april 2014 til marts 2015. Det er 22.412 flere personer end samme periode året inden. Faktisk har jobomsætningen ikke været højere, siden Arbejdsmarkedsstyrelsen oprettede statistikken i 2009. Det skriver Ugebrevet A4.
Dansk Arbejdsgiverforening glæder sig over, at så mange danskere får nyt job.
»Der er medvind på arbejdsmarkedet. Virksomhederne ansætter flere folk, og vi bevæger os ind i en situation, hvor der er vækst i dansk økonomi,« konkluderer chefkonsulent Jørgen Bang-Petersen fra DA.
Ikke kun antallet af jobskifter men også antallet af fuldtidsbeskæftigede er steget. De seneste tal fra Arbejdsmarkedsstyrelsen viser, at der i første halvdel af i år var 20.187 flere fuldtidsbeskæftigede lønmodtagere end i samme periode sidste år.
Når hver fjerde lønmodtager i løbet af et år har valgt nyt job, skyldes det, at danskerne er blevet mere trygge ved et søge andre græsgange, forklarer Thomas Bredgaard, arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet.
»Under en lavkonjunktur sidder folk solidt i sadlen, fordi de frygter, at de ikke kan finde andet job. Når mulighederne for beskæftigelse bliver bedre, tager flere chancen og skifter,« siger han.
Jobfesten foregår dog ikke i hele landet. Næsten halvdelen af landets kommuner kan glæde sig over, at der både er flere stillinger i omløb, og det samtidig lykkes det flere personer at skifte til nye job. Den situation gælder især for hovedstadsområdet, Midt- og Østjylland og større byer som Odense, Esbjerg og Aalborg, mens områder som Frederikshavn, Thisted og Vesthimmerland i dag har færre arbejdspladser end tidligere. Det samme gælder for Lolland og flere andre kommuner.
BNB