Danskerne sparer mere op – men til lav rente
Når danske bankkunder skal placere opsparingen i banken, vælger de i stigende grad konti med rente på nul procent frem for konti med én procent. Det viser tal fra Danmarks Statistik, som Nykredit har analyseret.
Danskerne har således reduceret indlånet i højrentekonti i løbet af årets seks første måneder. I samme periode steg den samlede opsparing på almindelige kontotyper, såsom budgetkonti og lønkonti til sammenligning med 46 milliarder kroner.
Det er naturligvis usædvanligt, at flere penge finder vej til konti, hvor de ikke forrentes, siger Johan Juul-Jensen, forbrugerøkonom hos Nykredit. Men forklaringen er formentlig, at renten på højrente-konti i dag er lavere end længe.
»Bankkunderne er vant til, at de for få år tilbage kunne få 3 til 4 procent på højrentekonti. Derfor vil mange nok opleve, at det ikke kan betale sig at binde deres opsparing, hvis de kun får én procent,« siger Johan Juul-Jensen.
På de almindelige indlånskonti er renten ganske vist nul, men muligheden for at man kan hæve og indsætte på kontoen fra dag til dag, tiltrækker mange kunder, mener han.
Udviklingen betyder, at den gennemsnitlige bankkunde i dag har 100.000 kroner stående på en konto, hvor beløbet hæves fra den ene dag til den anden.
»Så stort beløb er det de færreste, der har brug for at have til at stå. Alternativt bør flere danskere nok overveje, om pengene i stedet skulle bruges til at betale af på lånet eller til at investere i bil eller bolig,« siger Johan Juul-Jensen.