Danskerne er verdensmestre i tillid
Danskerne er verdensmestre i at have tillid til staten og magthavere, og derfor er det ikke overraskende, at otte ud af ti danskere er klar til at indføre et nationalt DNA-register, hvori alle danskere står opført, således at politiet får fuld adgang til vores DNA-materiale.
Sådan siger Gert Tinggaard Svendsen, der er professor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet og har forsket i tillid og korruption.
»Det viser, at danskerne er ekstremt tillidsfulde, og det afspejles her i, at vi stoler på, at myndighederne ikke misbruger de oplysninger, vi er klar til at give dem. Det hænger i høj grad sammen med det lave korruptionsniveau i Danmark. Vi ved, at myndighederne som regel gør det, der tjener samfundets og borgernes interesse,« siger Gert Tinggaard Svendsen.
Det er en måling foretaget af Epinion for DR Nyheder, der viser, at danskerne gerne vil give politiet et nationalt DNA-register, som kan bruges i opklaringsarbejdet.
Politiet hilser danskernes positive indstilling velkommen og er overbevist om, at et udvidet register vil hjælpe til, at uskyldige hurtigere bliver renset:
»Det er vigtigt, at man hurtigst muligt kan fjerne mistanken mod nogen, som fejlagtigt er under mistanke. Det har vi før set grimme eksempler på,« siger formanden for Politiforbundet, Claus Oxfeldt, til DR Nyheder.
I Danmark har myndighederne adgang til en lang række oplysninger om danskernes blandt andet helbredsforhold, husejerskab, ansættelser og indkomst, og CPR-nummeret gør det nemt at finde rundt i de store mængder data.
Men historien viser, at de danske myndigheder ikke overtræder deres beføjelser angående de mange dataoplysninger, og Danmark er også det mindst korruptionsplagede land ifølge organisationen Transparency International. Derfor har myndighederne nemmere ved at få gennemført vidtrækkende indgreb.
»Danskerne har en enestående verdensrekord i tillid, og den gør, at vi i Danmark kan gøre langt flere ting i samfundet end andre steder. Vi møder myndighederne med tillid, hvilket er helt anderledes i eksempelvis Sydamerika og Afrika, hvor der er langt større mistillid og korruption,« siger Gert Tinggaard Svendsen og pointerer, at myndighederne dømmes hårdt for fejltagelser:
»Vi er små statistikere, og vi går og tæller sammen til dagligt, om vi bliver snydt eller ej. Hvis myndighederne gentagne gange har snydt, så reagerer danskerne altså, og så stoler vi mindre på dem,« forklarer han.
På Christiansborg finder man ikke samme velvilje til at oprette et nationalt DNA-register som i befolkningen. Et sådant register vil nemlig krænke den personlige frihed, mener de Konservative, der sammen med Enhedslisten er imod:
»Den personlige frihed er blevet trykket igennem de senere år, og mere og mere ansvar er blevet lagt hos staten, og det ønsker vi ikke. Vi ønsker en udvikling, der går i retning af mere frihed,« siger de Konservatives politiske ordfører, Mai Mercado (K), som bakkes op af Pernille Skipper (Ø), retsordfører for Enhedslisten.
»Det ville også være uhyre effektivt, hvis alle danskere havde en chip i nakken, så myndighederne altid kunne holde øje med, hvor alle er. Men jeg tror, meget få har lyst til at leve i et sådant overvågningssamfund. Det minder om nogle samfund i fortiden, som jeg ikke mener, man bør træde tilbage til,« siger Pernille Skipper.