Danskerne er glade for maden

Arkivfoto: Colourbox
Offentliggjort Sidst opdateret

Over tre fjerdedele af danskerne er generelt godt tilfredse med den mad, de spiser til dagligt.

Det viser en ny Madindeks-måling fra Madkulturen, der er en selvejende organisation under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. Helt konkret svarer 79 procent af de adspurgte, at de er godt tilfredse med det, de spiser, og det tal kommer bag på direktør Judith Kyst fra Madkulturen.

»Det er det punkt, der overrasker mig mest i Madindeks, fordi der er flere og flere danskere, der får problemer med fedme, og der er udfordringer med bæredygtighed i landbruget. Men danskerne er godt tilfredse med madkulturen, så det vil fortsat kræve noget arbejde at flytte danskernes opfattelse,« siger Judith Kyst og pointerer vigtigheden af at diskutere madkultur:

»Vores taljemål vokser, og hvis vi er villige til at betale for lokale råvarer, skaber vi potentiale for flere arbejdspladser. Så jeg synes bestemt, det er værd at tale om. Ikke fordi vi skal skamme os, men fordi der er store smagsoplevelser og madglæde i vente,« siger hun.

I Madindeks er danskerne blandt andet blevet spurgt om deres idealer og praksis i forhold til det gode måltid, det sociale aspekt ved måltidet, børns engagement i køkkenet, kvalitet og betalingsvillighed.

97 procent af danskerne svarer, at smagen er vigtig for et godt aftensmåltid – vigtigere end sundhed, pris, økologi og fedtprocent.

Vi er generelt ikke villige til at betale ekstra for fødevarer med særlig høj kvalitet, men undersøgelsen viser til gengæld, at vi gør os mere umage og bruger flere penge på maden, når vi får gæster. Og det er netop gennem fællesskabet, danskernes interesse for en bedre madkultur skal stimuleres, mener man i Madkulturen.

»Når vi spørger til mad og måltidskultur, så betyder det mest for danskerne at være sammen om maden. Fællesskabet ved et godt måltid interesserer os. 79 procent af danskerne gør sig mere umage og køber bedre råvarer, hvis vi får gæster. Det samme gør sig gældende for 49 procent, der skal have et familiemåltid, så det er gennem fællesskab, vi i første omgang skal løfte kvalitetskulturen,« siger Judith Kyst.

Powered by Labrador CMS