Danskerne er fordomsfulde
Sociale medier skubber til danskernes fordomme, mener en lektor.
Knap hver tredje dansker betragter sig selv som decideret fordomsfuld, viser en undersøgelse, som YouGov har lavet for Søndagsavisen.
Rikke Andreassen, der er lektor og ph.d. i kommunikation på Roskilde Universitet, mener, at sociale medier bidrager med gødning til vores fordomme.
– Det er blevet meget nemmere lige hurtigt at skrive et opslag på Facebook eller skrive til den, man er blevet sur på i et tv-program. Det gør, at vores fordomme i forhold til tidligere bliver udbredt på en anden måde, og derfor synes de også voldsommere og bliver som ringe i vandet, siger hun til Søndagsavisen.
Mens lidt over halvdelen af danskerne har en fordom om, at grupper af indvandredrenge ofte er ude på ballade, mener 30 % af danskerne, at fedme ofte er et tegn på svaghed. Knap hver fjerde dansker mener, at heteroseksuelle par ofte er bedre forældre end homoseksuelle par.
Professor i psykologi på Aarhus Universitet Henrik Høgh-Olsen, peger på, at fordomme kan være nyttige, fordi de kan lære dig at være på vagt.
– Nogle gange kan det være fornuftigt og økonomisk for hjernen, at den giver dig nogle inputs til, hvad du kan forvente i forskellige situationer og af forskellige mennesker. Der, hvor fordomme bliver et problem, er, hvis de er generaliserende og uretmæssige, forklarer Henrik Høgh-Olsen.