Danskerne betaler overpris for banklån
Det er dyrest for privatkunder i mindre banker at tage et lån, viser ny rapport.
Danskerne betaler alt for meget for et lån i banken.
Det er konklusionen på en rapport, hvor man har gennemgået de danske bankers indtjeningsstruktur, skriver Berlingske.
Rapporten er blevet offentliggjort i tidsskriftet Finans/Invest og er blevet udarbejdet af lektor ved Aarhus Universitet Johannes Raaballe og to studerende. Den viser, at bankerne har skruet op for udlånsmarginalerne og derved indkasserer høje fortjenester på både private kunder og erhvervsdrivende.
Og det er nedslående, lyder det fra lektoren.
– Vi kan ikke dele den gryende optimisme med hensyn til banksektoren, som nogle har givet udtryk for. For høje udlånsrenter, for lav rentabilitet, for høje omkostninger og direkte tab på indlånene i banksektoren er problemer, der desværre er tunge at løse, og som har betydelig negativ indvirkning på samfundsøkonomien, siger Johannes Raaballe til Berlingske.
Udlånsrenterne er ifølge rapporten generelt to procentpoint for høje i forhold til en situation med perfekt, fri konkurrence. Det ser endnu værre ud i de mindre banker, hvor kunderne betaler helt op mod 4,2 procentpoint for høje udlånsrenter.
De høje renter er en konsekvens af en svag konkurrence blandt bankerne, og at bankerne i dag har svært ved at tjene penge på de traditionelle kerneområder.
Indtjeningen på udlån for bankerne er ifølge rapporten steget til 82 procent af den samlede indtjening mod kun 35 procent inden finanskrisen.
Professor ved CBS Jesper Rangvid, der er ekspert i økonomi og den finansielle sektor, bakker overordnet op om rapportens konklusioner.
– Stort set alle økonomer er enige om, at udlånsmarginalerne før krisen var på et uhensigtsmæssigt lavt niveau. Det er derfor godt, at man har sat dem op, men spørgsmålet er, om man måske har skruet niveauet for højt op, siger han til Berlingske.
Skal situationen ændre sig, må private stille større krav til bankerne, når der skal tages et lån, mener Rangvid.
/ritzau/