Danskere skammer sig: Denne folkesygdom er tabu
Nyt studium viser, at tabuet omkring stress-sygemeldinger stadig er stort, særligt for folk i lederpositioner
Citathistorie: Kristeligt Dagblad.
”Jeg troede ikke, at jeg var sådan én, der kunne få stress”.
Det er den slags sætninger, konsulent og master i ledelse Trine Ry har hørt fra en række danske ledere i forbindelse med en masterafhandling på Handelshøjskolen i København, CBS, der netop er blevet offentliggjort, og som hun er medforfatter på.
Konklusionen er klar: Tabuet omkring stress er stadig stort, og især for mennesker i lederjobs kan det at blive sygemeldt med stress eller stressrelaterede sygdomme være skamfuldt.
Det skriver Kristeligt Dagblad.
– Lederne får ekstremt stor skamfølelse over, at de bliver ramt, og den sætter ekstra turbo på stressen: ’Jeg er direktør, hvorfor kan jeg ikke håndtere det her?’, tænker de. De beskriver at se sig selv som nogen, der kan og bør kunne mere end andre. Og en af grundene til, at de er svære at hjælpe, er, at omgivelserne tager den opfattelse på sig. At man som leder er på nogle supermenneskelige højder, hvor man ikke kan blive stressramt, forklarer Trine Ry.
Fire anonymiserede, stress-sygemeldte ledere i topstillinger – én er eksempelvis direktør i en kommune – beskriver i afhandlingen omgivelsernes reaktion. De er alle blevet hårdt ramt af stress blandt andet, fordi de har ”trukket den” i forhold til at reagere på symptomerne.
– De har meget svært ved at erkende, at de har stress. Og det her med at få fysiske symptomer betragtes i store træk som normalt. En af vores interviewpersoner gik til sin overordnede leder og fortalte om ikke at kunne sove om natten. Chefens reaktion var: ’Ja ja, sådan er det også for mig’. Fordi man heller ikke oplever at kunne tale med sine side- eller underordnede kolleger om det, bliver man meget alene, siger Trine Ry.
Ingen officielle statistikker
Der findes ingen officielle statistikker for, hvor mange danskere, der er ramt af stress. Det skyldes, at man ikke har og måske heller ikke kan få en endelig definition af, hvad stress er, siger Christian Gaden Jensen, adjunkt, ph.d. og leder af center for mental sundhedsforskning ved institut for psykologi, Københavns Universitet.
Ifølge den seneste Nationale Sundhedsprofil fra Sundhedsstyrelsen, der udkom i 2017, har 25 procent af danskerne en såkaldt høj grad af stress. Det betyder dog ikke, at 25 procent af danskerne har behandlingskrævende stress, påpeger Christian Gaden Jensen.
Mere retvisende er et studium fra Fyn, der sidste år undersøgte antallet af konsultationer i lægepraksisser, der handlede om alvorlig stress.
Her fandt man, at lidt over to procent af konsultationerne i løbet af et halvt år med de voksne patienter handlede om alvorlig stress.
Det er et skyggetal, for som Christian Gaden Jensen siger, vil det ofte ”være sådan, at det ikke er velanset på arbejdspladsen at sygemelde sig med stress. Så er det nemmere at komme og sige, at man har en kropslig eller mere synlig lidelse”.
I galleriet ovenfor kan du se gode råd til, hvordan du kan undgå stress.