Danskere med disse uddannelser vil oftere dø
Når samfundet genåbnes efter påske, vil kortuddannede generelt blive ramt hårdere af coronavirus end andre grupper.
Kortuddannede og ufaglærte vil oftere blive alvorligt syge og dø, når samfundet efter påske genåbnes og smittespredningen stiger.
Det siger en række eksperter til Fagbladet 3F.
Signild Vallgårda, professor ved Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet, forklarer, at andelen af personer med en kritiske sygdomme er højere blandt kortuddannede end andre uddannelsesgrupper.
– Derfor vil de også have en større andel blandt dem, som bliver alvorligt syge og dør af coronavirus, hvis de bliver smittede, siger hun.
Sundhedsstyrelsen har udpeget nogle særlige grupper, som skal passe ekstra på ikke at blive smittet med coronavirus, da det kan have alvorlige konsekvenser for deres helbred.
Det drejer sig blandt andet om personer med kroniske lungesygdomme, diabetes og hjerte-kar-sygdomme.
Ifølge en undersøgelse af danskernes sundhed fra 2017, som er udarbejdet af Sundhedsstyrelsen, er det særligt ufaglærte og kortuddannede, der lider af kroniske sygdomme.
– Som gruppe løber de derved største risiko, når samfundet genåbner, siger Anne Illemann Christensen, forskningschef ved afdelingen for Sundhed og sygelighed i befolkningen ved Syddansk Universitet.
Anne Illemann Christensen er en af forskerne bag Sundhedsstyrelsens undersøgelse.
Flere faktorer
Samme melding lyder fra lektor Henrik Brønnum-Hansen, Institut for Folkesundhedsvidenskab ved Københavns Universitet. Han siger, at der er “en større sårbarhed blandt de ufaglærte og de faglærte”.
Henrik Brønnum-Hansen peger desuden på danskernes jobsituation som en vigtig faktor i forhold til, hvor alvorligt man påvirkes af at blive smittet med coronavirus.
De ufaglærte og kortuddannede står for øjeblikket i en situation, hvor mange allerede har mistet deres arbejde, og andre er bekymrede for, om det også vil ske for dem.
– Bekymringen for konsekvenserne for levebrødet har også en helbredsmæssig effekt. Hvis man er bekymret for at miste sit arbejde, øges risikoen for stress og det tærer på immunforsvaret, siger lektor Henrik Brønnum-Hansen.
Han understreger, at der altså er flere faktorer, der gør, at de faglærte og ufaglærte er mere sårbare end andre samfundsgrupper.
– For de fleste danskere, der er døde med coronasmitte, var dødsårsagen en anden end corona. Corona var måske det sidste skub ud over kanten, hvis de i forvejen havde en eller flere sygdomme eller på anden vis havde et svækket immunforsvar, siger Henrik Brønnum-Hansen.