Danskere: Ja tak til job med dagpengeløn
Ville du tage et job med en løn, der efter skat svarede til dagpenge eller en anden understøttelse? Ja, svarer seks ud af ti danskere i en ny undersøgelse, som Epinion har lavet for FOA. Imens svarer 18 procent, at det vil de sandsynligvis ikke.
Undersøgelsen afliver dermed myten om, at danskerne er dovne og kun ønsker at arbejde, hvis gevinsten er meget stor, mener FOAs formand, Dennis Kristensen.
»Vi vil gerne arbejde, fordi vi identificerer os selv ud fra vores arbejde. Når vi møder andre, præsenterer vi os blandt andet med vores arbejde og spørger, hvad andre laver. Det spiller en stor rolle, og derfor er jeg ikke overrasket over, at vi gerne vil arbejde, selv om det svarer til samme beløb som understøttelse,« siger Dennis Kristensen.
»Jeg er overbevidst om, at der findes meget få arbejdssky mennesker her i landet. Langt de fleste vil gerne bidrage til samfundet via et arbejde,« tilføjer han.
Dennis Kristensen hæfter sig desuden ved regeringens nyligt offentliggjorte forslag om at give kontanthjælpsmodtagere en ekstra bonus, hvis de selv skaffer sig et arbejde.
»I princippet lyder det fint, og det er da også et skridt i den rigtige retning. Men i praksis tror jeg nu ikke, at vi vil se så mange udbetalinger til kontanthjælpsmodtagere, for det er ikke mit indtryk, at det er motivationen for at arbejde, der mangler, men derimod jobbene,« siger FOA-formanden.
Og det kan godt svare sig at arbejde i stedet for at være på eksempelvis kontanthjælp, viser beregninger, som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har lavet for FOA.
Her har et par med tre børn 3.626 kroner mere til rådighed efter skat, hvis de får job inden for de lavestlønnede af FOAs faggrupper herunder ufaglært social- og sundhedsmedarbejder eller pædagogmedhjælper.