Danskere blander sig i andres kørsel
Politiet har registreret 25.000 lovbrud i én genre.
Hver anden dansker, der har været passager i en bil, hvor chaufføren pludselig rodede med sin telefon, har blandet sig og sagt stop. Det skriver Rådet for Sikker Trafik i en pressemeddelelse.
Konklusionen kommer på baggrund af en undersøgelse, som Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension står bag. Her har man spurgt mere end 1500 danskere, der jævnligt kører bil, om de har prøvet at blande sig, når chaufføren begyndte at bruge mobilen.
Halvdelen sagde ja, og det vækker glæde hos Rådet for Sikker Trafik.
– Det er utroligt positivt, at danskerne er klar til at blande sig og sige fra overfor mobiltelefonen i trafikken. Det handler om at tage ansvar for hinanden og hjælpe andre med til at træffe de rigtige valg. Vi ønsker at få flere til at tage stilling og sige fra overfor uopmærksomhed i trafikken i samme omfang, som man siger fra overfor spritkørsel, siger Lisbeth Sahl, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik, i pressemeddelelsen.
Tusindvis af afgørelser
Det bør også vække glæde hos politiet, der i 2018 var med til, at der i det år faldt 25.000 afgørelser i sager om brug af håndholdt mobiltelefon. De 25.000 sager er afgørelser for samtlige motoriserede køretøjer og cykler, og ifølge politiet er der ingen tvivl om, at mobilkiggeri er dumt og farligt, virkelig, virkelig farligt.
– Hvert år er vi i politiet ude ved meningsløse uopmærksomhedsulykker, hvor mennesker bliver dræbt eller kommer alvorligt til skade. De mange afgørelser for brug af mobiltelefon viser, at problemet er stort. Mobilen er desværre alt for ofte en afgørende faktor i uopmærksomhedsulykkerne, og det skal vi have ændret. Derfor har politiet også et særligt fokus på uopmærksomhed i trafikken i 2019, siger Christian Bertelsen, politiassistent i Rigspolitiets Nationale Færdselscenter, i pressemeddelelsen.