Danskere behandlet med falsk medicin

Lægemiddelstyrelsen tilbagekalder forfalsket skizofrenimedicin udleveret fra danske apoteker og hospitaler.

Et præparat mod skizofreni i falsk indpakning bliver ifølge Berlingske nu tilbagekaldt af Lægemiddelstyrelsen. Sagen er en af de første, hvor den forfalskede medicin er havnet på det danske marked via den legale distributionskæde. Foto: Colourbox /arkiv/Colourbox.com
Offentliggjort Sidst opdateret

Psykisk syge danskere kan være blevet behandlet med skizofrenimedicin i forfalskede indpakninger. Præparatet er udleveret på sygehuse og apoteker.

Det fremgår ifølge Berlingske af en redegørelse fra Lægemiddelstyrelsen, som nu tilbagekalder flere partier af det pågældende præparat, Xeplion på 150 milligram.

Præparatet har været solgt på det danske marked siden jul.

Lægemiddelstyrelsen vurderer, at risikoen for patienterne er lav. En analyse af de forfalskede pakninger har vist sig at indeholde de rigtige aktive stoffer i de rigtige mængder.

Sagen er en af de første, hvor den forfalskede medicin er havnet på det danske marked via den legale distributionskæde.

Hidtil har sager om forfalsket medicin i Danmark primært handlet om borgere, der selv har bestilt, betalt og importeret forskellige former for præparater via tvivlsomme hjemmesider på nettet.

Ikke overrasket

Den aktuelle sag kommer derfor bag på Mikkel Møller Rasmussen, konsulent i Lægemiddelindustriforeningen.

– Sagen er meget overraskende. Vi går for at have en meget høj sikkerhed inden for de officielle distributionskanaler. Problemet med forfalsket medicin hér anses for at være et ikkeeksisterende problem, siger han til Berlingske.

Ifølge Lægemiddelstyrelsen er forfalskningen udført meget professionelt. Derfor har den været meget svær at spotte for parallelimportørerne.

Hos Landsforeningen Sind er man bekymret:

– Det er skidt, hvis der fifles med lægemidler, som er noget, der skal omgås med forsigtighed, og hvor man skal kunne være sikker på, at dét, man får, også er dét, man skal have,« siger landsformand Knud Kristensen ti lBerlingske.

Mister salg

Sidste år viste en undersøgelse fra EU’s patentmyndighed ifølge Berlingske, at medicinalbranchen årligt mister 4,4 procent af det legale medicinsalg på grund af forfalsket medicin.

Det svarer til mistede indtægter på knap 76 milliarder kroner.

Lægemiddelindustrien er nu i gang med at etablere en organisation, DMVO – Dansk Medicin Verifikation Organisation – som netop har til formål at få opsporet og stoppet forfalsket medicin i den legale distributionskæde.

Blandt andet indføres der nye stregkoder på medicinpakker, så alle led i distributionskæden kan aflæse dem og undersøge hver medicinpakkes ægthed.

Store konsekvenser

Det kan i værste fald have konsekvenser for en meget sårbar gruppe, som virkelig har et stort behov for deres medicin, at der har været et forfalsket skizofrenilægemiddel i omløb på det danske marked siden jul.

Det siger Anne Kahns, som er formand for Danmarks Apotekerforening, i en skriftelig kommentar, efter at Lægemiddelstyrelsen har tilbagekaldt præparatet Xeplion 150 mg.

– Det siger sig selv, at myndigheder og apoteker skal kunne garantere, at medicinen er 100 procent i orden, og det kan vi ikke i dette tilfælde, siger hun.

Anne Kahns mener, at myndighederne bør se sagen som en anledning til at se reglerne efter i sømmene.

– Det er foruroligende, at et usikkert lægemiddel finder vej til de danske apoteker og til medicinbrugerne. Det må ikke gentage sig. Derfor håber jeg, at myndighederne vil kigge nærmere på, om reglerne og kontrollen skal skærpes, siger hun.

Produktet har ikke kun fundet vej til det danske medicinmarked, men også til blandt andet Tyskland.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS