Danskere bag genanvendelig vatpind
Det er tre danskere, der står bag LastSwab, som er en genanvendelig vatpind.
Designerne bag LastSwab – en genanvendelig vatpind – er lykkelige for øjeblikket. Det har lykkedes dem at rejse knap fem millioner kroner, som gør, at ideen om en genanvendelig vatpind virkelig kan foldes ud.
For Nicolas Aagaard, Kaare Frandsen og Isabel Aagaard opstod ideen om en genanvendelig vatpind, fordi de gerne ville skabe et produkt, der var positiv for miljøet.
– Det er lidt selvmodsigende, for det er produkter, der er problemet. Men vi fandt ud af, at hvis vi erstatter engangsting med noget genanvendeligt, kunne vi gøre en stor forskel, siger Nicolas Aagaard til Newsbreak.dk.
Godt for miljøet
LastSwab som designerne bag kalder deres genanvendelige vatpind er lavet af silikone og nylon blandet med glasfiber. Og selv om nylon teknisk set er en form for hård plastik, så er det stadig bedre for miljøet end engangsvatpinde.
– Nogle tænker nok: Hvorfor erstatter I plastik med plastik? Men der er en tendens til at smide ud skødesløst og forkert ud, når det er engangsprodukter. En stor del af dem, der bliver smidt ud ender i toilettet, hvor der er risiko for, at de ender i havet. Den tendens vil vi gerne lave om, siger Nicolas Aagaard.
Han uddyber, at tanken bag LastSwab er – foruden genanvendelighed – også, at folk bliver bevidste om at smide den ud på korrekt vis.
Stort problem
Med LastSwab har designertrioen bevæget sig ind på et område, der virkelig er belastende for miljøet.
61.000 mennesker har indvilliget i at købe LastSwap over fundraiser-foraet Kickstarter. Det erstatter ifølge Nicolas Aagaards egne beregninger 61 millioner vatpinde, hvor 1,5 millioner af dem potentielt kunne være endt i havet.
EU kan også se problematikken. Sidste år annoncerede EU, at de vil forbyde overflødigt engangsplastik, som blev bakket op af Danmarks miljø- og fødevareminister. Forbuddet mod blandt andet vatpinde samt flere typer af engangsplastik vil reducere plastikaffaldsgenstande på de europæiske strande, skriver Miljøstyrelsen.
Flere produkter
Designertrioen gennemgik flere engangsprodukter før de endte med at fokusere på vatpinde. Derfor er de også glade for, at der har været så stor en økonomisk støtte fra omverdenen, at de muligvis kan udvide deres sortiment.
Nicolas Aagaard forklarer, at de penge, der allerede er rejst på Kickstarter, er brugt på lanceringen af produktet, produktomkostninger til kunder, der allerede har bestilt vatpinden, til at starte produktion samt til fremadrettet at sørge for, at LastSwab fungerer optimalt.
– På sigt er det klart, at vi gerne vil investere i nye produkterm, men nu er vores hovedfokus på LastSwab, siger Nicolas Aagaard.