Dansker mangemillionær på udsatte børn

Trods kritik: Ejer af specialskoler udbetaler 23,8 millioner til sig selv.

Ejeren af Behandlingsskolerne har trukket et kæmpebeløb ud til sig selv. Modelfoto: Colourbox.
Offentliggjort Sidst opdateret

Behandlingsskolerne er blevet kritiseret for at lave overskud på udsatte børn. Nu har ejeren trukket 23,8 millioner ud til sig selv. Penge, der stammer fra pressede kommunekasser.

Det skriver Ekstra Bladet.

Behandlingsskolerne er Danmarks største private udbyder af skole- og behandlingstilbud til børn med svære diagnoser.

Ejeren, Mads-Frederik Damgaard, har i 2017 og 2018 trukket i alt 23,8 millioner kroner ud til sig selv. Millionudbyttet supplerer hans direktørløn.

Det møder kritik fra blandt andre Børns Vilkår, Landsforeningen Autisme og en revisor med 30 års erfaring inden for det socialpædagogiske område.

– Kommunerne har formodentlig sovet i deres tilsyn. Det vil jeg gerne kritisere kraftigt. Det er tilsynets opgave at være det offentliges vagthund for, at der ikke bliver betalt overpris, siger revisor Kim Jacobsen til Ekstra Bladet.

Aktindsigter viser, at flere kommuner betaler op mod 10 millioner kroner om året for skole- og behandlingstilbud under Behandlingsskolerne.

– Problemet er jo, at de her penge bliver trukket fra kommunernes budget til udsatteområdet. Hvis priserne var sat, så de ikke skulle genere det her vanvittigt store overskud, ville langt flere børn kunne få støtte, siger Ingrid Hartelius Dall, juridisk seniorrådgiver fra Børns Vilkår.

Kritiseret i 2013

Firmaet blev i 2013 kritiseret for at lave millionoverskud på syge børn.

– Det er helt klart ikke i orden at tjene penge på børn, der har det svært, eller at trække penge ud af virksomheder, der har til formål at understøtte en social indsats, sagde daværende fagdirektør i Københavns Kommunes Børne- og Ungdomsforvaltning, Tobias Børner Stax, på det tidspunkt til Politiken.

Behandlingsskolernes forsvar lød dengang, at overskuddet lå i virksomheden og ikke blev trukket ud.

“ordentligheds-betragtning”

I dag lyder forklaringen på udbetaling af udbytte på 23,8 millioner følgende:

– Jeg har haft mit selskab i 19 år og aldrig trukket udbytte ud før, så det tænkte jeg, at jeg godt kunne tillade mig at gøre for en enkelt gangs skyld, siger Mads-Frederik Damgaard til Ekstra Bladet.

– Det er jo ikke noget, jeg bare lige har gjort. Jeg har selvfølgelig gjort det ud fra en ordentligheds-betragtning.

Hvordan fungerer den ordentligheds-betragtning?

– Jeg spørger mine øhh … Jeg spørger mig omkring ved de faglige instanser, jeg har til at spørge omkring økonomi, og spørger, ‘er det her noget, som er fuldstændig ude i hampen’, og nej, det er det ikke, og så betragter jeg så det som værende i orden.

Hvilke faglige instanser er det?

– Det er jo så – jeg er jo naturligvis tilknyttet for eksempel en statsautoriseret revisor.

Tobias Børner Stax fra Københavns Kommune, der udtalte kritik i 2013, er i dag administrerende direktør i Børne- og Ungdomsforvaltningen i Københavns Kommune.

Ekstra Bladet har spurgt, hvordan hans udtalelse dengang harmonerer med, at kommunen stadig bruger Behandlingsskolerne flittigt, selvom ejeren i dag trækker millioner ud.

‘Frem for alt har vi fokus på, at de borgere, som vi sender til en specialskole, får så godt et tilbud som muligt. Det er det vigtigste. Og så er det klart, at alle regler for udbud, økonomi med mere skal være overholdt’, skriver han i en mail, da han ikke ønsker at stille op til interview.

Citathistorie: Ekstra Bladet.

Powered by Labrador CMS