Danske virksomheder udsat for vild trussel
I både Danmark og udlandet har fødevarefirmaer fået lignende trusselsbreve. Efterforskning på tværs af lande er i gang.
Et brev med et ukendt sundhedsfarligt pulver er sendt til flere danske fødevarevirksomheder. Det bekræfter Rigspolitiet over for TV2 onsdag. Ilagt er også en konkret trussel.
– Det er en meget kedelig sag, vi har med at gøre her. Derfor ser både politiet og andre myndigheder meget alvorligt på de her anmeldelser, siger politiinspektør i Rigspolitiet Uffe Stormly til TV2.
Brevet, der er sendt fra Belgien, skulle foruden pulveret indeholde trusler om, at virksomheden vil få forgiftet sine varer i supermarkeder, hvis ikke der bliver overført 300.000 euro i kryptovalutaen bitcoin.
Samtidig oplyses det, at politi i en række europæiske lande har indledt efterforskninger. De første trusselsbreve skulle være ankommet 7. april, hvor blandt andet virksomheden Findus i Sverige modtog et brev med hvidt pulver.
Ens metode
En række virksomheder i Italien modtog ifølge italiensk medie også trusler. Blandt andre kaffeproducenter. Desuden oplyser Rigspolitiet til TV2, at der er tale om en decideret sundhedsskadeligt stof, men det bliver ikke bekræftet, hvilket stof der er tale om. Stormly siger desuden, at brevene er enslydende.
Politiet kan af hensyn til efterforskningen ikke oplyse, hvilke danske virksomheder, der er tale om. Det er heller ikke for TV2 muligt at få oplyst, hvor mange virksomheder. Belgiske myndigheder oplyser dog, at der er sendt mindst 10 breve fra Belgien til andre lande i Europa.
Fødevarestyrelsen er også underrettet om sagen.
– Stoffet er et naturligt giftstof. Det har en varierende styrke, og det skal tilsættes en god mængde for, at man kan blive syg. Derfor er det meget svært at sige noget om farligheden i det, men vi tager selve sagen alvorligt og er i tæt dialog med virksomhederne, siger beredskabsdirektør Nikolas Kühn Hove til TV2.
Danish Crown bekræfter
I en pressemeddelelse onsdag bekræfter Danish Crown imidlertid, at den er en af de danske virksomheder, der har modtaget trusselsbrevet. I meddelelsen fremgår det, at truslen blev anmeldt omgående – desuden har det fået en række konsekvenser.
“Samtlige fabrikker i Danish Crown-koncernen er blevet instrueret i at sikre alle adgangsveje og have maksimalt fokus på reglerne for adgang til fabrikkerne. Samtidig har Danish Crown øget den løbende kontrol af adgangskort til fabrikkerne”, skriver Danish Crown.
Danish Crown er i løbende kontakt med myndighederne. “Forbrugernes og Danish Crowns medarbejderes sikkerhed har som altid højeste prioritet. Det er myndighedernes vurdering, at hverken medarbejdere, kunder eller forbrugere umiddelbart er i fare”, står det.