Danske vindmøller betalt for at stoppe
At stoppe danske vindmølleparker, fordi vi ikke kan bruge den grønne strøm, er en uholdbar situation, der kan løses med kendt teknologi, siger eksperter.
Lørdag 26. oktober skete det igen: Danske vindmøller og termiske kraftværker blev mod betaling stoppet, for at nordtyske vindmøller kunne køre videre, skriver Ingeniøren.
Hvad vindmøllerne angik, svarede den såkaldte specialregulering til, at to havmølleparker a 400 MW blev stoppet i fire timer, har vindmøllebranchens forening, Wind Denmark, beregnet for Ingeniøren.
Artiklen fortsætter under videoen
Den slags regulering er et voksende fænomen i Danmark, og ifølge Wind Denmarks vurdering bliver vindkraftens andel af specialreguleringen bare større og større, fordi vindkraft udgør en større og større del af elproduktionen i Danmark:
– Vindmøllerne kunne i stedet have produceret grøn strøm til fjernvarmen eller til transportformål, hvis vi var kommet længere med elektrificeringen og den sektorkobling, som er så afgørende for den grønne omstilling, siger elmarkedschef Søren Klinge fra Wind Denmark.
Uholdbar situation
Professor i energiplanlægning Brian Vad Mathiesen fra Aalborg Universitet kalder det en helt uholdbar situation, hvis vi bliver tvunget til at eksportere så meget:
– Alle andre lande rundt om os udbygger også med vindkraft, og derfor kommer der maksimalt pres på transmissionsforbindelserne. Vi sætter derfor os selv i en utrolig sårbar situation, samtidig med at det er dårligt for samfundsøkonomien, at vi ikke udnytter den vindkraft, vi allerede har betalt for, siger han til Ingeniøren.
Han anbefaler, at vi stopper vindkraftudbygningen, hvis vi ikke vil bruge strømmen selv – eller kommer i gang med det, der rent teknisk og samfundsøkonomisk skal til for at speede den grønne omstilling op:
– Vi skal have grøn strøm over i fjernvarmen, i privat opvarmning, i transport og industrien, og vi kan komme rigtig langt med kendt teknologi, siger han.
Yderst vigtigt
Hos konsulentfirmaet Ea Energianalyse mener partner Hans Henrik Lindboe derimod, at det er yderst vigtigt , at vi ikke stopper udbygningen med sol og vind, selvom der er udsigt til en vis eksport:
– Billig grøn strøm gør det nemmere at få udskiftet naturgas og kul i fjernvarme og individuel varmeforsyning. Og det er vigtigt, at virksomheder og varmeselskaber tror på, at der vil være masser af den – ellers vil de ikke investere i el-baserede løsninger, siger han til Ingeniøren.
Kilde: Ingeniøren.